Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Funcke: Novak måste stoppas

Publicerad: 11 December 2015, 10:59

Medieutredningen är på väg att öppna dörren för en politisk styrning av medierna. Den modell av presstöd som skissas upp öppnar för kontroll av journalister menar tryckfrihetsexperten Nils Funcke. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenAnette Novak

I en debattartikel i Dagens Samhälle hävdar Nils Funcke att  den regeringslojala utredaren Anette Novak negligerar både anda och regelverk i yttrandefrihetsgrundlagarna och måste stoppas.

Tryckfrihetsförordningen, som fyller 250 år 2016, riskerar att förlora en av sina grundbultar om ett framtida presstöd ska ges för att skapa goda förutsättningar för kvalitetsjournalistik. Formuleringen är vällovlig och omtänksam menar Nils Funcke men öppnar för en farlig politisk styrning.

Förbudet mot hindrande åtgärder innebär att en positiv särbehandling är en förbjuden åtgärd då det får negativa effekter på konkurrerande tidningar eller webbplatser pekar Nils Funcke på.

Lösningen på bekymret att finansiera journalistik och opinionsbildning står inte att finna i ett stöd baserat på kvalitet. Alla former av selektivt stöd som berör den fria åsiktsbildningen bör utmönstras, även stödet till litteratur, film och tidskrifter. Skattesatserna på upplagor eller annonsintäkter bör likställas.

I en replik svarar Anette Novak att Nils Funckes artikel saknar grund då Medieutredningen i nuläget ännu inte formulerat några förslag.

Hon skriver också att i delbetänkandet står det att ”Medieutredningen kommer i det fortsatta utredningsarbetet att pröva frågan om en demokratibestämmelse i den anda som Presstödskommitténs ordförande gav uttryck för. Samt att före detta Pressombudsman och före detta Justitieombudsman Hans-Gunnar Axberger i ett betänkande om det statliga stödet till dagspressen skrivit att Jag betraktar tryck- och yttrandefriheten som konstitutionella fri- och rättigheter, medan presstöd inte är någon sådan rättighet.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.