Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fullt rimlig rapportering kring hockeyskador

Intervjun med Erik Andersson om den "kalla hjälm" som han använder, var en del i en reportageserie, och det framgår tydligt att det är för tidigt att säga vad den har för effekt, skriver Radiosportens chef Markus Boger i en replik till Mats Reimer.

Publicerad: 14 december 2018, 07:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Markus Boger, chef, Radiosporten. Fotograf: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Radiosporten har i en särskild satsning rapporterat om den ökande trenden av hjärnskakningar inom elithockeyn. Serien kallades ”Hockeyns huvudvärk” där frågan togs upp ur en mängd olika vinklar. Företrädare för Ishockeyförbundet, SHL, hjärnforskare, ungdomstränare och landslagsnaprapater med flera gav sin syn på saken. En rad ishockeyspelare berättade också om deras problem med hjärnskakningar, hur de hanterat dessa och om de har behövt lägga ned deras karriärer. Hela reportageserien finns att ta del av här.

En av dessa spelare är Erik Andersson, som tvingats sluta efter huvudskador. Han berättar också om den ”kalla hjälm” som han hoppas ska kunna lindra effekterna av en smäll mot huvudet. Att han har ett egenintresse i produkten och själv ska jobba med denna produkt framgår tydligt av inslaget han är med i. Vi kanske kunde redogjort än mer detaljerat hur denna koppling såg ut men i sammanhanget bedömer vi inte att det hade förändrat rapporteringen. I det aktuella inslaget framgår också att det är för tidigt att säga vilken effekt produkten kan ha på just ishockeyspelare.

Att berätta om detta, som en del i en omfattande rapportering, tycker vi är fullt rimligt. Om vi, eller Studio Ett som gjorde en uppföljning på denna del av Radiosportens reportageserie, på ett omotiverat sätt gynnat ett enskilt företag, är nu upp till Granskningsnämnden att avgöra då debattören vid sidan av artikeln även anmält saken dit.

Linnéa Kihlström

Tidigare i ämnet:

Mats Reimer: Varför gör SR gratisreklam för ett medtech-företag? (2018-12-12)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.