Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fritt fram för Berlusconi att köpa dagstidningar

Publicerad: 28 Februari 2011, 12:54

Från och med 1 april försvinner regeln som förbjuder innehavare av flera tevekanaler att även äga dagstidningar. Det öppnar för Silvio Berlusconi att köpa Corriere della Sera.


Vill Silvio Berlusconi genom sitt mediebolag Mediaset köpa en av Italiens viktigaste dagstidningar Corriere della Sera? Det tror i alla fall många inom branschen, med Corrieres före detta styrelseordförande Cesare Romiti i spetsen.

I så fall kan drömmen snart bli verklighet. Det italienska parlamentet har precis röstat igenom en ny lag, som bland annat tar bort den nuvarande regeln som reglerar koncentrationen på den italienska mediemarknaden.

I dag är det förbjudet för en utgivare som har fler än en tevekanal att äga även dagstidningar. Ingen får gå över en total maximal omsättning på 20 procent av den totala mediemarknaden, och då räknas all typ av reklam in (även sponsring). Lagen säger även att gränser för teveinnehav är tre rikstäckande kanaler.

Från och med 1 april kommer det alltså att bli möjligt att äga både flera tevekanaler och dagstidningar. Talesmän för regeringen hävdar att det enbart handlar om ett tekniskt beslut, och att datumet kommer att flyttas fram.

Det tror inte branschfolket i Italien på. De flesta är överens om att Mediaset kommer att utnyttja lättnaderna för att köpa just Corriere della Sera.

Om Mediaset gör detta, innebär det ännu ett stort steg mot ett förstörande av vår ekonomi och vår livsstil. Jag tror inte på styrelseordföranden Fedele Confalonieri när han hävdar att bolaget inte är intresserad av dagstidningar, han döljer något, konstaterade Cesare Romiti i en intervju under måndagen.

Minnet av hur Silvio Berlusconi krävde redaktionens stöd på sin dåvarande dagstidning Il Giornale när han bestämde sig för att bli politiker, är ännu levande. Tidningen har under åren förlorat mycket av sitt förtroendekapital bland italienarna, medan Corriere della Sera allmänt anses vara det mest seriösa dagstidningen i landet.

Att ha den i sin hand lockar säkert den hårt pressade premiärministern. Och det är, enligt den nya lagen, han själv som bestämmer om förbudet ska förlängas även efter 31 mars.

Kristina Wallin, Rom

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.