Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Friskkonsulten Johan Holmsäter: Inför hälsosamtal

Publicerad: 30 September 2004, 13:45

Chefer måste ta större ansvar för sina medarbetares hälsa. - Många ledare smiter undan sitt ansvar för att de själva är så dåligt tränade, säger konsulten Johan Holmsäter, grundare av Friskis&Svettis.


Holmsäters konsultföretag Liv&Lust har nyligen genomfört en hälsostudie av 4 000 svenskar. Den visar att nästan tre av fyra inte anser sig räcka till på arbetet, hemma eller på fritiden. Allt fler har svårt att klara balansgången mellan livets olika roller. Många upplever att de inte får det stöd och den förståelse de behöver från sina chefer.
– Hur en människa mår beror till stor del på vilken arbetsstil man skapat på sin arbetsplats, säger Johan Holmsäter, som i går spred sitt budskap inför mediefolk i Uppsala.
Han tycker att många företag svär sig fria genom att säga att man löst ”det där med friskvård genom att erbjuda gymkort”.
Johan Holmsäter efterlyser ett mer hälso- orienterat ledarskap, som går ut på att cheferna bryr sig om hur medarbetarna mår och utvecklas. Cheferna borde ha regelbundna hälsosamtal med sina anställda.
Men alla människor är ju inte intresserade av att motionera. Kommer inte de att känna sig diskriminerade om chefen visar större uppskattning för den som håller sig i form?
– Alla har en ambition att må bra. Vissa idrottar, andra håller på med annat. Det viktiga är att chefen stöttar sina medarbetare. Det förstärker deras självbild och får dem på sikt att må bättre.
Du har i en intervju i Du&Jobbet uttalat dig positivt om hälsotester i samband med rekrytering. Varför skulle det vara bra?
– Det är kvalificerad misshandel att anställa folk på tjänster de inte är fysiskt lämpade för. Det sker alldeles för ofta, särskilt inom vården.
Trots att svensken blir allt fetare, tröttare och har sämre självförtroende tror Johan Holmsäter att trenden går att vända. Han uppmanar svenska chefer att lyfta blicken utanför landets gränser.
– Lär av kineser och indiska munkar. De vet vad ett gott och hälsosamt liv är.
Finns det inga svenska förebilder?
– Leif Johansson (Volvo) och Birgitta Hedberg-Johansson (Lantmännen) De har fattat poängen.
YLVA CARLSSON

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.