Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Friskispressen får ny ägare – ”Svårt att veta hur framtiden ser ut”

Publicerad: 24 april 2019, 09:42

Friskispressens avgående chefredaktör Mattias Wising Bonde. Fotograf: Peter Knutson

Riksorganisationen tar över Friskispressen. Den avgående chefredaktören Mattias Wising Bonde hoppas att det självständiga uppdraget ska bestå med den nya utgivaren: "Friskis& Svettis bör ha en självständig tidning där medlemmarnas röst får göra sig hörd".


Träningstidningen Friskispressen startades 1979 året efter föreningens bildande. Sedan dess har den drivits av Friskis&Svettis förening i Stockholm. Men inom kort är det slut med det, i höst tas den över av Friskis&Svettis Riks. I samband med det avgår den nuvarande chefredaktören Mattias Wising Bonde, som haft rollen i tio år.

Tidningen riktar sig till föreningens 500 000 medlemmar, men ingår inte i medlemskapet. I stället säljer Stockholmsföreningen tidningen vidare till alla andra föreningar vilka i sin tur kan välja att dela ut den till medlemmar. I dag har Friskispressen omkring 150 000 läsare.

– Detta är förstås en ovanlig sits för någonting som man kanske tänker är en medlemstidning – och det har påverkat vår upplaga negativt. Mot den bakgrunden har en diskussion förts om huruvida vi inte borde hitta något gemensamt system och göra tidningen till en del av medlemskapet. Så till vida är detta ett ganska naturligt steg och vägval. Det tycker även jag, säger Mattias Wising Bonde till Medievärlden.

Men beslutet gör att Friskispressens framtid är oklar. Ett översynsarbete av tidningen pågår just nu inom riksorganisationen. Vem som ska producera tidningen är ännu inte fastslaget. Inte heller vilka som ska utgöra redaktionen. Men klart är att det inte blir den nuvarande redaktionen, som består av fyra personer.

– Vi som är kvar har fått andra jobb inom Stockholmsföreningen. Jag kommer exempelvis att jobba med strategisk kommunikation.

Att lämna Friskispressen känns kluvet, berättar Mattias Wising Bonde.

– Jag har jobbat som journalist sedan sent 80-tal. Det är ju det jag gjort och kan. Samtidigt har detta föregåtts av en lång process. Och i dag känner jag att det kan bli roligt och utvecklande att göra någonting annat.

I en nyligen publicerad krönika med rubriken ”Litet brandtal för journalistiken” skickar Mattias Wising Bonde med en uppmaning till Friskis&Svettis Riks: ”Låt Friskispressen förbli en riktig tidning!”.

– Det är en käpphäst för mig i rollen som journalist att det är viktigt att göra en tidning som har ett självständigt uppdrag – inte en content marketing-produkt. Jag tycker att en organisation som Friskis&Svettis, som är så stor och baseras på medlemsinflytande och demokratiska processer, bör ha en självständig tidning där medlemmarnas röst får göra sig hörd, säger Mattias Wising Bonde och fortsätter:

– I dag har vi ett självständigt uppdrag formulerat från styrelsen i Stockholmsföreningen. Jag hoppas att den nya utgivaren ska ge redaktionen samma typ av själständiga uppdrag

Generalsekreterare Susanne Jidesten har, i en tidigare intervju, sagt att hon inte kan svara på vilket vägval som väntar Friskispressen, men hon ”tror i alla fall inte att det kommer att bli en allmän reklamtidning”. Och det tror inte Mattias Wising Bonde heller.

– Nej, inte en reklamtidning. Men hur Friskispressen kommer att ser ut i framtiden är svårt att veta. I dag tycker jag att vi har ett bra samarbete med Friskis&Svettis Riks. De lyssnar och efterfrågar vår erfarenhet och input. Det finns absolut en lyhördhet där.

I ett mejl till Medievärlden upprepar Susanne Jidesten att framtiden är oviss.

– Jag kan inte idag svara på vilka vägval vi kommer att göra. Det hoppas jag kunna svara på innan sommaren då vi har sett över våra möjligheter och bestämt en form och inriktning för tidningen.

Behöver Mattias Wising Bonde vara orolig över att Friskispressen inte ska förbli en riktig tidning?

– Efter att beslutet om att tidningen flyttas till F&S Riks har vi haft en nära dialog med nuvarande chefredaktör och redaktion. Nu ser vi över vad vi har för möjligheter och vad vi vill åstadkomma med tidningen. Inom kort ska vi landa i ett förslag som F&S Riks styrelse sedan ska ta beslut om.

Riksorganisationens målsättning är, enligt Susanne Jidesten, att lämna ett förslag på vilka som ska producera tidningen under maj månad och att utgivningen ska kunna fortsätta med kontinuitet, möjligen med ett litet uppehåll under hösten.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News