Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Frilansuppror på Aftonbladet Kultur

Publicerad: 12 februari 2019, 12:19

Åsa Linderborg. Foto: Press.

23 av Aftonbladet Kulturs återkommande frilansare kritiserar tidningens arvoden i en debattartikel i Journalisten. Redaktören Åsa Linderborg svarar i tidningen: "Det är ett helvete att vara socialist och ha arbetsgivaransvar".


Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

Flera av Aftonbladet Kulturs mest framstående frilansskribenter riktar nu skarp kritik mot tidningens låga arvoden. Det i en debattartikel i Journalisten.

”För en rik tidning med en kultursida som berömmer sig av sin radikala profil är det särskilt beklämmande”, skriver de.

Bakgrunden till debattartikeln är att frilansskribenterna mellan 2009 och 2018 inte fått sina arvoden uppräknade överhuvudtaget. Förra året höjdes arvodena för kritik med 600 kronor medan övriga ersättningar inte justerats.

Nu vill frilansarna att arvodena höjs med 10 procent direkt – och att de sedan följer den vanliga löneutvecklingen.

Till Journalisten säger redaktören Åsa Linderborg att hon haft svårt att argumentera för att höja arvodet till kulturskribenterna när de har svårast att hävda sig digitalt.

”Jag står på deras sida, eller jag vill stå på deras sida… Det är ett helvete att vara socialist och ha arbetsgivaransvar”, säger hon till tidningen.

Frilansarna skriver i sin debattartikel att de nu vänder sig med sina krav till tidningens redaktionsledning sedan förhandlingar med Åsa Linderborg varit ”fruktlösa”.

Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, skriver till Medievärlden att tidningen inte anser att ersättningen till kulturfrilansare är för låg.

– Vi gjorde en rejäl höjning förra året och menar att vi ligger på en rimlig nivå. Sedan kan man generellt konstatera att det är en tuff marknad också för frilansjournalister när hela mediebranschen går igenom en enorm och historisk omvandling. Det gäller för alla redaktioner, skriver han i ett sms.

Läs mer

KOLUMN Isobel Hadley-Kamptz: Varför ska frilansare jobba längre för lägre lön? (2019-02-12)

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Åsa LinderborgAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.