lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Frilansjournalisters situation kraftigt försämrad under Trump

Publicerad: 24 april 2017, 06:00

Blankspots korrespondent Lisa Bjurwald fortsätter att granska hotet mot USA:s pressfrihet under en fientligt inställd president. För attackerna mot pressen fortsätter – och de fristående reportrarna drabbas hårt.

Ämnen i artikeln:

Blank spot project

Denna text är andra delen av en sampublicering med Blank Spot Project och deras reportagesatsning Uppdrag: Trump och demokratin, där Medievärldens delägare Lisa Bjurwald bevakar hot mot olika aspekter av den amerikanska demokratin på plats i USA under april. Läs första delen här.

Tidigare i april intervjuade Blank Spot Project den amerikanska frilansjournalisten Jenni Monet, vars berättelse om rasism och polisiärt övervåld engagerade många läsare. Pressfrihetsorganisationerna följer fallet noga och kräver att anklagelserna mot henne läggs ned:

– Tyvärr är Jenni Monet inte den enda journalist som bevakade händelserna vid Standing Rock som riskerar att åtalas, berättar Margaux Ewen vid Reportrar utan gränsers (RSF) huvudkontor i Washington. Det finns minst tio till som befinner sig i samma situation.

Standing Rock är inte heller den enda demonstration där amerikanska myndigheter behandlat journalister som upprorsmakare. Vid protesterna under president Trumps installation i januari i år arresterades mängder av mediearbetare. De flesta av dem är nu släppta (en står fortfarande anklagad för brott), men de tvingades vänta flera veckor på att få tillbaka sina mobiltelefoner. Vissa mobiltelefoner är fortfarande beslagtagna.

Redan det faktum att journalister och juridiska övervakare arresterades vid installationen är skäl nog att reagera och protestera, menar så gott som alla de människo- och pressfrihetsorganisationer som jag talat med. Margaux Ewen på RSF säger att det är en del av en större amerikansk trend att slå mot fredliga demonstrationer och de som medverkar i dem, något som också bekräftas i en färsk FN-rapport (30 mars 2017).

FN:s oberoende experter kallar där trenden för direkt “odemokratisk” och konstaterar att sedan Trump tillträdde har nitton amerikanska stater lagt fram lagförslag som skulle begränsa yttrandefriheten och rätten att protestera.

Att myndigheterna nu sitter på pressutrustning som kan innehålla känsligt och källskyddat material är ytterligare en anledning till oro. Inte bara med existerande källor i åtanke, utan framtida; många journalister är upprörda över att människor kan komma att tveka att kontakta dem när de har viktiga saker att berätta, exempelvis om korruption. Det hjälper inte att den förra regeringen slog hårt mot visselblåsare:

– Obama-administrationen ställde fler visselblåsare inför rätta än alla tidigare amerikanska regeringar tillsammans, berättar RSF:s Margaux Ewen. De som vill läcka information tvekade kanske redan tidigare om ifall de skulle våga eller ej, med tanke på att de riskerar att bli åtalade.

USA har inte heller någon lag som skyddar källor, påpekar Margaux. Läckor riskerar att ställas inför rätta för spionage – ett brott där dödsstraff i värsta fall kan utdömas. Den hårda policyn mot visselblåsare förväntas inte mjukna under Trump.

En frilansjournalist med många år i yrket som jag talat med menar också att de fristående reportrarnas situation försämrats under Trump:

– Att vara frilans är redan ett utsatt yrke, inte minst ekonomiskt. Nu riskerar vi att gripas utan att ett stort mediehus som CNN kan lösa ut oss eller hota polisen med att ställa till ett helvete on air. Och om “Joe Smith, frilans” arresteras kan du räkna med mindre rubriker – om några rubriker alls – än om de stora reporterstjärnorna hamnar i trubbel.

– Jag tror tyvärr att läget under Trump kommer att få många unga rookies att tveka och hellre ta ett meningslöst skrivbordsjobb än att vara ute på gatorna och rapportera. Vilket vore verkligt synd.

Carlos Lauría vid Committee to Protect Journalists (CPJ) instämmer:

– Det är självklart oroväckande att journalister som försöker bevaka en nyhetshändelse, något som är viktigt för så många medborgare för att förstå vad som händer i deras land, plötsligt arresteras.

– Med tanke på det nuvarande politiska klimatet har vi protester som pågår hela tiden över USA. Det gör att vi på CPJ tror att gripandet av journalister tyvärr kommer att fortsätta.

CPJ kommer under de närmaste veckorna att lansera en sajt tillsammans med andra amerikanska pressfrihetsorganisationer, som Freedom of Press Foundation. Sajten ska registrera och kategorisera olika typer av incidenter i USA kopplade till pressfrihet, och inte bara allvarliga händelser (kidnappningar, mord), vilket är fallet för CPJ och andra grupper i nuläget:

– Varje gång president Trump spottar ur sig en verbal attack på en enskild journalist kommer vi att registrera det på sajten. Vi startar också en stor koalition av amerikanska pressfrihetsorganisationer för att bemöta hotet med en enad front.

– Vi måste få Vita huset att förstå att medierna inte är fienden. Att pressen existerar för att spela en vital roll i vårt demokratiska samhälle.

Är det lättare för er att arbeta mot en öppen pressfrihetsfiende som Trump än Obama, som charmade pressen och gärna deltog på årliga galakvällar för journalister och liknande?

– Jag är inte säker på att det är lätt, för det som har hänt här är inte någonting positivt. Vi kan inte säga någonting annat än att försöken att underminera den fria pressen är ytterst dåliga och får negativa konsekvenser för journalister.

– Vi är vana vid att hantera att de här frågorna runt om i världen. Men vi är verkligt chockade över att [attackerna mot pressfriheten] nu också sker här i USA. Inget snack om den saken.

Relaterat innehåll

Del I: “Trumps mediekrig stärker diktatorer världen över”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev