Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Frilansare skriver öppet brev till Stampen

Publicerad: 14 juni 2016, 08:11

Stampens huvudägare Peter Hjörne. Foto: Pressmaterial

De frilansande journalisterna och fotograferna riktar skarp kritik mot huvudägaren Peter Hjörne i ett inlägg på Journalistens debattsida i dag.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampen

52 frilansjournalister som arbetat för Göteborgs-Posten utan att ha fått betalt skriver i dag ett öppet brev till Stampens huvudägare Peter Hjörne.

I brevet, vilket publicerades på Journalistens debattsida under morgonen, uttrycker frilansarna oro över hur rekonstruktionen ska påverka dem samt undrar över varför de ska stå för förlusten.

De skriver bland annat:

”Vi älskar att jobba som journalister och de flesta av oss har frivilligt valt att bli frilansar. Ingen kan säga att vi är tvingade att jobba för Göteborgs-Posten. Att vi som egenföretagare varken kan få A-kassa eller statlig lönegaranti är naturligtvis inte Stampens fel. Men frågan kvarstår: Varför är det vi som ska stå för förlusten? Varför ska vi inte få betalt för vårt arbete? Vi är fullt medvetna om att rekonstruktioner följer vissa lagar. Vi vet också att vi inte är de enda leverantörer som är drabbade. Men vi anser att vi har en särställning, eftersom att vi gör en så stor del av Göteborgs-Posten. Återigen, tidningen hade inte kunnat komma ut om det inte vore för oss. Vi kräver ersättning för de jobb vi uträttat. Vi tror att ni är fullt kapabla att hitta ett sätt att ersätta oss på.”

Peter Hjörne svarar på frilansarnas brev i ett inlägg på Journalistens debattsida. I sitt svar understryker han att frilansarna är viktiga för Stampen och beklagar den uppkomna situationen. Han framhåller vidare att Stampen arbetar för att ta fram en lösning som ska säkra jobben, titlarna och därmed också frilansarnas uppdrag även framåt.

Han skriver:

”Jag har den största förståelse för både den ilska och frustration ni känner och för de praktiska konsekvenser som kan uppstå för var och en. Jag kan försäkra er om att hade vi kunnat lösa Stampens problem på något annat sätt än genom rekonstruktion, så hade vi också gjort det.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev