Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fridolin först att granskas av SVT:s Livekollen

Publicerad: 17 mars 2015, 12:04

"Enormt roligt och spännande". Programchef Eva Landahl är entusiastisk över SVT:s nya satsning på faktagranskning, Livekollen.


Ämnen i artikeln:

SVTAgenda

Hur gick premiären av Livekollen, Eva Landahl?

– Vi klarade flödet ganska bra, även om vi inte lyckades med vår målsättning att kontinuerligt sammanfatta vårt arbete. Ämnet var svårt; en intervju med en minister (utbildningsminister Gustav Fridolin, mp, reds. anm.) som inte sa så mycket.

Det kan nog bli ett återkommande problem, med tanke på hur medietränade politiker och andra profiler är idag?

– Ja, det kan bli en diskussion hos oss. Politiker blir allt skickligare på att undvika frågor när de har skäl till det. Och vi kommer att behöva skaffa oss fler verktyg för att hantera det. Men i debatter kommer det att bli lättare att granska uttalanden, eftersom de medverkande då lyfter fram både siffror och rapporter och forskning.

Livekollens ambition är inte att göra stora avslöjanden varje vecka, understryker Eva Landahl, utan att tydliggöra hur researchteamet jobbar och hur de väljer vinklar.

– Det handlar även om att hitta ett nytt sätt att arbeta digitalt. Idag flyter alla olika tekniker och publiceringsplattformar ihop; det är väldigt spännande.

Livekollens samverkan med anonyma tittare ökar dock risken för påverkan av lobbyister och andra aktörer med egna agendor. I den granskning som man kan följa live och läsa i efterhand på SVT:s hemsida kan man se, att vissa läsare liksom i tidningarnas kommentarsfält använder sig av påhittade namn medan andra inte berättar vilken ”sida” de står på. Medievärlden googlar ett slumpvis valt namn i läsarchatten och finner att mannen ifråga är kampanjarbetare för Greenpeace.

– Inget publiceras i flödet utan att ha granskats och vi har en sociala medier-redaktör. Vi är väldigt vana vid att källgranska information som vi får in via telefon och pressmeddelanden, men inte lika bra på sociala medier. Samtidigt vill vi ha en relation med publiken, konstaterar Eva Landahl.

I framtiden är det tänkt att Livekollen inte ska vara knuten till ett specifikt program. SVT ska istället kunna plocka fram den som verktyg när någon uppgift i till exempel Gomorron Sverige eller Aktuellt behöver synas.

Vad tänker ni göra annorlunda i nästa Livekoll?

– Vi ska ha en tydligare utgångspunkt; inte granska fem ämnen, utan en mening. Vi ska bli bättre på att sammanfatta vårt arbete regelbundet, så att man inte behöver scrolla igenom hela flödet. Och så ska vi tydligare visa vilka inspel som kommer från externa tyckare.

Ämnen i artikeln:

SVTAgenda

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.