Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Friborg om drömuppdraget

Publicerad: 8 September 2016, 07:16

Charlotta Friborg

UNT:s chefredaktör om beslutet att lämna tidningen för att bli nyhetschef online på SVT:s riksnyheter: "Det gick inte annat än att jublande säga ja".


Ämnen i artikeln:

SVTUNT

Under förmiddagen stod det klart att Charlotta Friborg, vd och chefredaktör för UNT, lämnar sitt uppdrag för att bli nyhetschef online på SVT:s riksnyheter. Vid klockan tio informerades medarbetarna på UNT om beslutet:

– Det möttes av lite besvikelse men också av mycket värme och lyckönskningar från mina många goda kollegor.

Charlotta Friborg kom till UNT vid årsskiftet 2014/2015 i samband med att den dåvarande chefredaktören Hanna Stjärne blev ny vd för SVT. Men nu slutar alltså också Charlotta Friborg för att gå till SVT – efter mindre än två år på sin post:

– Ibland dyker drömjobbet upp. Det här är ju en tjänst som inte funnits förut, som handlar om frågor som jag länge har drömt om att få arbeta med. Och med det material och den kompetens som finns på SVT gick det inte annat än att jublande säga ja, säger Charlotta Friborg och fortsätter:

– Men det är klart att det samtidigt är jobbigt att lämna UNT – som jag har mycket hjärta för. UNT är ett fantastiskt medieföretag, och ett av dem som står starka inför framtiden. Det kan jag med glädje konstatera.

Under hennes tid som chefredaktör på tidningen har hon framför allt arbetat med att organisera om redaktionen för att öka det digitala fokuset samtidigt som man satt ett separat fokus på papperstidningen.

– Vi har inlett ett förändringsarbete i båda kanalerna med mål att spetsa till dem. Det har varit vårt huvudfokus och det har gått bra.

Men nu ser hon fram emot nya utmaningar:

– En blir att hantera de stora förändringar i användarbeteenden vi ser. Unga människor i dag har andra medievanor än tidigare. Och då gäller det att fortsätta vara relevant. Det är en utmaning som hela branschen står inför, säger Charlotta Friborg och fortsätter:

Det är ännu inte klart när Charlotta Friborg tillträder på SVT, men det blir troligen omkring årsskiftet. UNT:s styrelse har påbörjat rekryteringsarbetet för att utse en efterträdare till Charlotta Friborg.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTUNT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.