Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Friad för Muhammed-publicering

Publicerad: 8 Augusti 2006, 12:29

Förlaget Alida Boks publicering av en Muhammed-teckning var inte hets mot folkgrupp. Det anser Justitiekanslern (JK), som avskriver ärendet.


Det var i februari i år som förläggaren Mariann Andersson valde att publicera en av Muhammed-teckningarna på sitt förlags hemsida. Efter några dagar släcktes sidan av det webbhotell som förlaget hyrde in sig hos. När sidan sedan dök upp igen var bilden borta. Men sedan i slutet av februari har teckningen återigen funnits på sidan.
JK fick under våren in en anmälan om hets mot folkgrupp med anledning av förlagets publicering. JK anser inte att teckningen uttrycker missaktning mot folkgruppen muslimer. Han hävdar att syftet med publiceringen främst varit att redogöra för den debatt som uppstått efter publiceringen av karikatyrteckningarna i Jyllands-Posten.
Mariann Andersson säger till Pressens Tidning att hon känner sig lättad efter JK:s beslut:
– Det här är en bekräftelse på att jag gjorde rätt. Det är svenska lagar som gäller i Sverige, inte muslimska.
Varför valde du att att publicera teckningen?
– Jag tycker att det är fel att ge vika för odemokratiska krafter. Jag publicerar bilden till försvar för vår yttrandefrihet.
Alida Bok har sedan i våras bytt webbhotell, det nuvarande har säte i Danmark och Dubai.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.