Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fria Tidningen läggs ned

Publicerad: 4 juni 2019, 06:27

Efter att Mediestödsnämnden tillfälligt stoppat presstödet till Fria Tidningen läggs den nu ned. Samtidigt blir Syre en femdagars-tidning.


Efter över ett år i regi av Mediehuset Grönt lägger Fria Tidningen ned igen, vilket Journalisten var först med att rapportera om.

I april försattes varumärket Fria Tidningen i konkurs av den dåvarande ägaren ETC. Men då tog Mediehuset Grönt, som drivs av Fria Tidningens grundare Lennart Fernström, över titeln och började ge ut tidningen igen.

Men i april i år drog Mediestödsnämnden i bromsen. Uppgifter från tidigare anställda om att titlar inom koncernen delade material på ett sätt som gjorde att de inte levde upp till kraven för presstöd gjorde att utbetalningarna stoppades i väntan på utredning.

Nu väljer Mediehuset Grönt alltså att skrota Fria Tidningen helt. Numret som kom ut i förra veckan blir det sista.

”Den har haft presstöd men nu vet vi inte vad som händer. Det gäller flera av våra tidningar där vi inte får besked, det gäller även Syre Göteborg”, säger Lennart Fernström till Journalisten.

Samtidigt kommer tidningen Syre, som också ges ut av Mediehuset Grönt, att komma ut fem dagar i veckan i digitalt format. I en ledare presenterar ägaren Lennart Fernström förändringen.

”Vi välkomnar därför nu både Frias redaktion och alla prenumeranter på Fria Tidningen till Syre. Med den förstärkningen som Frias redaktion innebär börjar vi nu ge ut Syre dagligen”, skriver han.

Till Medievärlden skriver Lennart Fernström att det inte kommer bli en PDF-tidning utan att det kommer att vara sajten som uppdateras dagligen. En summering av veckans nyheter i en pappersutgåva som kommer på fredagar kommer erbjudas läsarna.

– På morgon skickar vi ut morgonkollen med vad som hänt under natten, sedan fyller vi på löpande nyheter och kommentarer under dagen med vad som händer och sammanfattar allt i ett nummer och utskick sen eftermiddag, säger han.

Mediehuset Grönt kommer att söka presstöd för femdagarsutgivning för den nya tidningen. Det betyder att deras presstöd beräknas på ett annat sätt än vid veckoutgivning.

De lokala tidningarna Syre Göteborg, Syre Stockholm och Landets Fria Syre fortsätter att komma ut två gånger i veckan. Planerna på att starta Syre Malmö är för tillfället stoppade, säger Lennart Fernström, men han hoppas kunna återuppta planerna i höst igen.

Inga tjänster ska påverkas av beslutet, skriver Journalisten.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.