Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fredrik Önnevall och hans reportage-grupp prisas

Publicerad: 15 mars 2017, 12:09

Fredrik Önnevall under inspelningen av Fosterland. Foto: SVT

Tingsrätten dömde dem för människosmuggling. Nu tar de emot Antigonepriset för civilkurage efter att ha hjälpt en syrisk pojke till Sverige.


Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah tilldelas Antigonepriset 2017 av Ljungskile folkhögskola, skriver SVT:s interntidning Vi på tv. Priset uppmärksammar individer som visat stort civilkurage.

Tingsrätten i Malmö dömde i februari gruppen för människosmuggling efter att de hjälpt en 15-årig pojke från Syrien ta sig till Sverige. Detta skedde under inspelningen av Fosterland 2014 och straffet blev villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Här är juryns motivering:

“…En journalists uppdrag är att rapportera om verkligheten. Men ibland tränger sig verklighetens villkor så tätt inpå att man tvingas ställa sig frågor om ens personliga ansvar. Fredrik Önnevalls, Clas Elofssons och Hanin Shakrahs svar den här gången blev att de var tvungna att agera för en medmänniskas skull, trots att det både låg utanför deras uppdrag och bröt mot lagen. Det är i konflikten mellan lag och värderingar som framtiden formas. Många företeelser som idag omfamnas av både samhällsmoral och lag har en gång varit olagliga. Oavsett vilken den juridiska domen i slutänden blir, så kommer historien att ge dem som sätter människovärdet framför allt annat rätt.Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah har därmed – i tider av stängda gränser och allt hårdare villkor för människor i nöd – visat ett civilkurage som inspirerar oss andra.”

Priset delas ut tisdag 9 maj.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News