Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fredrik Laurin vill att JK agerar mot journalisthot

Publicerad: 25 Februari 2008, 12:18

Journalisten Fredrik Laurin efterlyser mer kraftfulla åtgärder mot hot mot journalister. Han vill att Justitiekanslern prövar om åklagare generellt väljer att åtala för olaga hot istället för det allvarligare tryck- och yttrandefrihetsbrottet "Hot mot medborgerlig frihet" när det gäller hot mot journalister.


För drygt en vecka sedan åtalades en 36-årig man för att ha hotat personal på Ystads Allehanda sedan tidningen publicerat artiklar om mc-gänget Bandidos. Mannen åtalades för olaga hot.

I ett brev till Justitiekanslern skriver Fredrik Laurin att han vill att JK granskar fallet och om JK finner det lämpligt tar upp fallet till omprövning enligt tryck- och yttrandefrihetsbrottet ”Brott mot medborgerlig frihet”.

I sitt brev skriver Laurin att rättssystemet måste och bör reagera hårdare i fråga om hot mot journalister/publicister, särskilt när hoten har som syfte att hindra att information sprids.

Fredrik Laurin har bland annat belönats med Stora journalistpriset 2005 och 2007. Vid båda tillfällena tillsammans med kollegorna Joachim Dyfvermark och Sven Bergman.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.