Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fredrik Laurin om arbetet med Paradisläckan

Publicerad: 7 november 2017, 12:17

Uppdrag gransknings Fredrik Laurin. Foto: Sofia Sabel

På söndagskvällen avslöjade SVT:s Uppdrag granskning hur förmögna personer, bland annat Svenskt Näringslivs ordförande, ägnat sig åt avancerad skatteplanering via brevlådeföretag. UG:s redaktör Fredrik Laurin berättar om arbetet bakom Paradisläckan.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag GranskningTT

Första gången UG-redaktören Fredrik Laurin fick höra om dokumenten var för omkring ett år sedan. Ett drygt halvår senare, i mars i år, åkte han och kollegorna Joachim Dyfvermark och Sven Bergman till München i Tyskland. På plats fanns ett par hundra journalister som alla skulle få olika roller i granskningen av läckan som består av omkring 13,4 miljoner dokument. De flesta av dem kommer från den Bermuda-baserade juristbyrån Appleby.

Hur organiserar man och delar upp ett så stor grävjobb mellan närmare 400 personer?

– Först identifierar man ett projekt. Sedan sätter man ihop ett team med en geografisk bredd. Därefter bokas ett möte in när man går igenom materialet. Och så fördelas arbetet. När man kommit igång börjar man föra samman och jämföra material. Först då ser man vad man får för story, säger Fredrik Laurin.

Han och kollegorna har närmare 20 års bakgrund som undersökande journalister och erfarenhet av flera stora gräv.

– Uppdrag granskning har bland annat undersökt tjuvfiske runt om i världen, avslöjat korruption i vapenaffärer – och korruptionen i Telias affärer i Eurasien. I stort sett varje gång hittar man en offshore-struktur. Och varje gång slår man sin panna blodig. Till slut blir man väldigt sugen på att komma in bakom. Och så plötsligt händer det. Man kommer in innanför väggarna på en sådan här juristbyrå. Då känner man bara ”äntligen!”.

Eftersom pappersdokumenten har digitaliseras av juristbyråerna och därmed fått ett filnamn har det gått att få ut information om vem som arbetat med vilket ärende beroende på vilken scanner/kopiator som använts. Genom att sedan slå på vissa ord och svenska passnummer har Fredrik Laurin och hans kollegor lyckats nosa upp viktiga beståndsdelar.

Tillsammans har den internationella grävgruppen bland annat avslöjat att Donald Trumps handelsminister Wilbur Ross gör privata affärer med Vladimir Putins inre krets samt att stora internationella bolag som Apple och Nike gör miljardbelopp i vinster som inte beskattas varken där varorna görs, säljs eller där ägarkonstruktionen placerats.

Vilket genomslag granskningen skulle få och omfattningen av skatteplaneringen förstod Fredrik Laurin när han såg vilka kunder som fanns hos Appelby:

– Appelby är en juristbyrå som enbart sysslar med offshore och har 25 000 bolag. Då förväntar man sig givetvis många olika offshore-upplägg. Men trots det blir reaktionen efter att ha gått igenom materialet ”åh, shit, han” och ”hjälp, så mycket pengar”, säger Fredrik Laurin.

Samtidigt har det varit tungt att arbeta med ett material av den här storleken, berättar han:

– Jobbigt. Jättejobbigt. I den meningen att du håller på i flera månader och går igenom ett dammigt arkiv som du inte på förhand vet om du ska hitta någonting i. I perioder är det kostsamt, arbetsamt och tröstlöst. Men så hittar man något och utreder det tills man har så mycket bevis att det inte råder några tvivel om det. Och då kan man publicera.

De närmaste dagarna kommer fler nyheter att publiceras på UG:s och SVT:s webb. Och på onsdag sänds ytterligare ett avsnitt av Uppdrag granskning.

Efter granskningen av Panamadokumenten, som ni också arbetade med, fick Islands statsminister avgå. Vad tror du att den här granskningen kan få för konsekvenser?

– Det beror på om Trump tänker ge sig in i leken. Om det blir ett ”hallabaloo” kring uppgifterna om USA:s handelsminister så att Trump twittrar någonting är Wilbur Ross karriär med stor sannolikhet över.

Paradisläckan

Det extrainsatta programmet och de kommande avslöjandena är ett resultat av ett omfattande samarbete mellan 382 journalister från 67 olika länder. De svenska redaktioner som arbetat med granskningen är SVT:s Uppdrag granskning (UG), SVT Nyheter och TT Nyhetsbyrån.

Totalt består den så kallade Paradisläckan av 13,4 miljoner dokument, vilka först nådde den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung – och därefter delades med det internationella journalistnätverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Dokumenten, som främst utgörs av konfidentiella handlingar från den Bermuda-baserade juristbyrån Appleby, visar bland annat hur kungligheter, politiker och näringslivstoppar gömt undan stora belopp från skattemyndigheter runt om i världen.

Läs också:

Internationellt samarbete bakom Paradisavslöjandet

Facebook får svenskt mångmiljonstöd – undviker ändå skatt

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag GranskningTT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev