Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Fredric Karén svarar på UG:s kritik

Publicerad: 31 maj 2018, 05:52

SvD:s publisher Fredric Karén.

I gårdagens omdiskuterade Uppdrag granskning fick medierna kritik för höstens granskning av Fredrik Virtanen. SvD:s chefredaktör Fredric Karén, som medverkade i programmet, svarar i dag på kritiken mer utförligt i den egna tidningen.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

På onsdagen publicerade SVT:s granskande samhällsprogram Uppdrag granskning sitt uppmärksammade reportage om mediernas rapportering av de övergreppsanklagelser som riktades mot Fredrik Virtanen i samband med höstens #metoo-rörelse.

Flera mediechefer tackade nej till att ställa upp på en intervju i Uppdrag granskning. Men en av dem som medverkade i gårdagens program för att svara på frågor om bevakningen var SvD:s chefredaktör Fredric Karén. I dag utvecklar han i den egna tidningen hur han resonerat kring sina publicistiska beslut i fallet med Fredrik Virtanen. I efterhand ser han inte att SvD borde gjort något annorlunda:

”Inte i stort, vi hade kontakt med en mängd kvinnor, 12 personer, som inte hade några kopplingar till varandra och som bor på olika platser. Det var viktigt för oss att deras berättelser fick komma fram och vi gjorde bedömningen att samtliga av dessa var trovärdiga.”

Men på en punkt är han självkritisk:

”Däremot så borde vi ha varit öppna med att vår reporter Jenny Nordberg, som var en av de två reportrar som gjorde granskningen, själv hade en negativ erfarenhet av Virtanen efter att han vid ett tillfälle ska ha kallat Jenny för hora. Det gick hon själv ut med i sociala medier, men det borde vi förstås ha berättat om i vår rapportering. Jenny har inga problem med att hålla isär det som hänt henne privat och det hon granskar professionellt. Hon har heller inte jobbat ensam med den här granskningen, det har varit två reportrar och flera redaktörer som varit med och bedömt källorna.”

SVT:s sajt skriver UG:s ansvarige utgivare Ulf Johansson om varför man valt att granska fallet Fredrik Virtanen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.