Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fredric Karén om flytten av redigeringen till TT

Publicerad: 19 Oktober 2015, 13:39

Första kvartalet 2016 tar TT över ansvaret för Svenska Dagbladets kvällsredigering. Men det dröjer länge än innan den sista redigeraren måste gå hoppas chefredaktör Fredric Karén.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvenska Dagbladet

Svenskans förstaupplaga ska även fortsättningsvis göras av redaktionen. Men när den är klar och lämnad 19.30 är flyttas ansvaret för uppdateringarna till TT. De ser till att sistaupplagan är klar 22.30.

Sedan finns det även möjlighet att göra plåtbyten om det händer något stort.

Det sköter TT redan för oss när det gäller sporten, säger Fredric Karén.

Hur arbete ska ske när det gäller nyhetsarbetet är inte helt klart ännu. Till exempel vem som avgör om en sen större nyhetshändelse ska vara med i Svenskans printedition eller inte.

Så nere i detaljerna är vi inte ännu.

Hur känns det som chefredaktör att outsourca slutförandet av tidningen?

Det hade nog känts konstigare för några år sedan. Men vi har jobbat mycket med att outsourca de senaste åren, TT gör ju redan ett antal sidor åt oss och Spoon sköter magasinsproduktionen.

Även om den processen varit jobbig för enskilda personer som måste lämna tidningen har det varit en stor hjälp för att få fart på den digitala verksamheten menar Fredric Karén. Genom att SvD lyft ut mycket av den tunga printproduktionen har redaktionen sluppit moment som tagit mycket tid och kraft från hela organisationen.

Totalt ska Svenska Dagbladet spara in 6 miljoner på grund av i första hand den vikande annonsförsäljningen. Lite mer än hälften av dessa besparingar sker genom flytten av kvällsredigeringen. Fyra till fem tjänster berörs. Förhoppningen är att det ska gå att nå en överenskommelse på frivillig väg med hjälp av avgångsvederlag. Sedan återstår det omkring ett dussin redigerare på Svenska Dagbladet.

Hur länge kommer de att vara kvar?

Jättesvårt att säga. Men jag hoppas länge än, säger Fredric Karén.

Svenska Dagbladets ägare, Schibsted, förhandlar just nu om att slå samman tidningen med Mittmedia. En koncern som jobbat hårt på att centralisera all printproduktion.

Vore det inte bättre att skicka sidorna till Sundsvall (där Mittmedias redigeringsdesk sitter) än till Slussen (där TT har sin redaktion)?

Det kan mycket väl bli så att Mittmedia tar över redigeringen om fusionen blir av. Eller inte. Om alla parter då tycker att det blir bäst så kan det bli så. Men där är vi inte ännu utan först ska det skrivas under avtal och utses styrelse och ledning. Sedan kan den typen av frågor bli aktuella.

TT tar över SvD:s kvällsredigering

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.