Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Franska Figaro häpnar över Schenström-affären

Publicerad: 5 November 2007, 07:40

Det är inte ofta som Sverige som nation förekommer i Le Figaro på allmän nyhetsplats. Men idag dyker Ulrica Schenströms avgång upp i en två-spaltare på sidan 5 (Europasidan). Tonen är ironisk och underrubriken säger: Statsministerns kommunikationsansvarige avgår efter en kyss för mycket.


Sverige sägs vara ett land präglat av genomlysning och politisk korrekthet. Det finns därmed vissa saker som man inte får göra eller säga om man rör sig i maktens korridorer, t.ex. dricka för mycket och sedan låtsas att det inte har ägt rum. Det fick Ulrica Schenström erfara.

Det skrivs också att hon hade jourtjänstgöring. Frågan ställs retoriskt. Kunde hon sköta sina åtaganden trots att hon hade druckit för mycket? Enligt Figaro så visade notan på 102 euros att de två hade druckit 21 öl och 12 glas vin. Låter mycket, eller hur, med tanke på svenska krogpriser. Men det vet ju inte fransmännen.

Artikelavslutningen syftar uppenbarligen till att förlöjliga den svenska moraluppfattningen. Två andra ministrar har avgått, en på grund av obetald TV-licens, vilket inte är något att tala om i Frankrike och en på grund av ”svart” barnflicka, inte heller så märkvärdigt. Meningen avslutas med tre punkter?
Till detta kommer att korrespondenten säger att Mona Sahlin fick lämna jobbet som vice statsminister därför att hon köpt en chokladkaka på sitt tjänstekort.
Sverige framställs med andra ord som ett politiskt korrekt land fokuserat på småttigheter.
Stefan Melesko

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.