Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Från lokalreporter till asylsökande

Publicerad: 5 Maj 2015, 08:44

Helahälsingland.ses Sara Oscarsson vill skildra verkligheten bakom ryktena.


När Medievärlden når henne har hon precis checkat in på asylboendet i Söderhamn och börjat liveblogga på Helahälsingland.se.

– Alla har varit väldigt välkomnande! Det tog bara fem minuter innan jag blev bjuden på mat. Det är en familjär stämning med barn som springer omkring och alla verkar acceptera att jag är här för att göra ett jobb som journalist. Det finns förstås också de som mår dåligt och stänger in sig på sina rum; personer som lider av posttraumatiskt stressyndrom, till exempel.

Hur kommer det sig att du ska bo bland asylsökande i en vecka?

– Jag har faktiskt haft den här idén länge. Söderhamn har ett stort flyktingmottagande, vilket märks när man både bor och jobbar här. Vi skriver ofta om ämnet.

Vad skriver ni då?

– Det kan handla om försvunna flyktingbarn eller trycket på Asyl- och migranthälsan. Mest problemorienterade texter, alltså. Det florerar också många rykten i sociala medier om hur flyktingarna ”egentligen” har det, men ingen vet ju egentligen. Trots att dessa människor lever här hos oss i flera år. Det vill jag ta reda på.

Sara Oscarsson säger att hon och hennes chef diskuterade igenom de yrkesetiska problem som kan uppstå innan hon lämnade redaktionen:

– Man får ta ställning i varje enskild situation, till exempel om människor vill och kan ställa upp på bild. Vissa har ju skyddad identitet. Hela tanken med det här jobbet är att ”det som händer, händer.” Men det kommer absolut bli ett par intervjuer med de boende.

Hon och de andra boende just nu omkring 150 personer är helt fria att röra sig hur de vill. In till stan är det dock någon kilometer att gå.

– Boendevärden ska snart visa mig runt. Jag ska få en biltur med samma information som de nyanlända; var man handlar mat, var man får sjukvård, så att de kan orientera sig.

Det var inga problem att få asylboendets godkännande, menar Sara Oscarsson:

– Det är en av fördelarna med att jobba som reporter i en liten stad man bygger upp bra kontakter och får förtroenden.

Hur ska du klara dig på bara 71 kronor om dagen?

– Jag får nog lära mig hur man hushåller med pengarna från de andra som bor här. Hittills är det helt tomt i min del av köket…

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.