Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

FRA: ”Branschen inte ensam på barrikaderna”

Publicerad: 28 Augusti 2008, 08:35

Att mediebranschen har sällskap av en rad andra branscher som drabbas hårt av FRA-lagen var en av de viktigaste slutsatserna efter gårdagens seminarium, säger både Tidningsutgivarnas vd Anna Serner och Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.


– Hur gärna man än skulle vilja, så finns det ingen lösning på behoven av en spaningslag. Piratpartiets uppmaning: ”riv upp, gör om, gör rätt” är den enda möjliga vägen, säger Tidningsutgivarnas vd Anna Serner, som deltog i gårdagens seminarium om FRA, arrangerat av Vänsterpartiet

Vad är det Tidningsutgivarna vänder sig mot?

– Det finns för många frågetecken i de tekniska möjligheterna att säkerställa källskyddet och meddelarskyddet. Men det är inte bara vi som har ett särintresse, även advokater, präster och sjukvårdspersonal, som alla har tystnadsplikt, kommer att drabbas hårt av FRA-lagen.

Agneta Lindblom Hulthén håller med:

– Vi har varit så oerhört fokuserade på oss och våra frågor, men vi behöver få upp fler på barrikaderna, och igår trillade poletten ner för mig att de grupperna också finns. Bland annat sjukvårdspersonal som är helt beroende av att förtroendet mellan vårdgivare och vårdtagare inte äventyras. Det är något vi ska lyfta när vi försöker få med oss TCO i FRA-motståndet.

– Vi som bedriver stödverksamhet i länder med repressiva regimer måste också vara oerhört försiktiga, om FRA-lagen blir av kommer det arbetet att drabbas.

På fredag hålls ett nytt seminarium om FRA, denna gång är det Centerpartiet som arrangerar.

– Det var glädjande att det var mediebevakning igår, eftersom det var så tyst i medierna fram till omröstningen. Jag har rannsakat mig själv mycket om vi skulle kunnat göra mer, men vi gjorde väldigt mycket som inre riktigt fick fäste på redaktionerna, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Vad tror du det berodde på?

– Det kan vara så att man på redaktionerna har sett det här som en egenfråga, som inte så många andra är intresserade av. Men det här är inte bara en grundlagsfråga, utan en viktig demokratifråga som berör alla så vi får försöka tänka om i största möjliga omfattning.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.