Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Fotolagen inbjuder till självcensur”

Även om lagen i första hand är riktad mot bilder som inte ska publiceras i traditionella medier riskerar den att begränsa möjligheten till en fri nyhetsförmedling, skriver Helsingborgs Dagblads chefredaktör Lars Johansson.

Publicerad: 31 Januari 2011, 08:40

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Integritet

Det är okej om staten vet allt om dig, men farligt och kanske till och med kriminellt om en journalist eller du som privatperson försöker ta reda på något. Det är min något hårdragna tolkning av alla nya lagar och lagförslag som kommit på integritetsområdet de senaste åren.

Tidningsutgivarnas vd och Journalistförbundets ordförande gjorde gemensam sak i en debattartikel i HD/NST i går där de räknade upp en rad förslag som hotar den personliga integriteten men också inskränker yttrandefriheten. Vid årsskiftet infördes en ny kreditupplysningslag som försvårar all ekonomisk granskning och i sommar ska det så kallade datalagringsdirektivet träda i kraft, som innebär att all mejl-, telefon- och internettrafik ska lagras i ett halvår. Staten ska ha koll på vem du skrivit till, vem du pratat med och var du befann dig när du gjorde det.

Det sistnämnda är inte bara ett allvarligt ingrepp i vår privata sfär. Det luckrar också upp den grundlagsskyddade friheten att anonymt kunna tipsa en redaktion.

Och så kom i veckan lagförslaget som bland annat ska förbjuda smygfotografering i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymmeeller annan bildupptagning som, oavsett plats sker på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka den enskildes personliga integritet. Citaten är hämtade ur justitiedepartementets sammanfattning av promemorian som beskriver lagförslaget.

Det är naturligtvis rimligt att kriminalisera smygfotografering i provhytter och omklädningsrum. Men även om lagen i första hand är riktad mot bilder som inte ska publiceras i traditionella medier riskerar den att begränsa möjligheten till en fri nyhetsförmedling. Något som jag tycker att lagstiftarna tar lite för lätt på. Fokus flyttas från vad som publiceras till hur det anskaffas. Ansvaret går från ansvarig utgivare, som i efterhand kunnat besluta vad som kan publiceras, till den enskilde fotografen på fältet, som bara har någon sekund på sig att fatta beslut. Risken finns att vi självcensurerar oss.

Kommer det till exempel att vara tillåtet att ta en bild in genom en öppen dörr i Rögles omklädningsrum när någon gråter över en förlust? Är det en kränkande fotografering? Ingen vet.

Kommer det att vara tillåtet att ta en bild in i en lägenhet där två partiföreträdare från olika partier har ett hemligt möte? Ingen vet.
Jag är normalt sett inte det minsta konspiratoriskt lagd, men jag kan inte helt frigöra mig från tanken att ett par smygtagna bilder som drabbat den politiska eliten åtminstone har haft en perifer påverkan vid utformningen av lagförslaget. Jag tänker på Ulrika Schenström som var på krogen med en journalist när hon hade regeringsjouren och Sofia Arkelsten som grät när det blåste som värst kring hennes bjudresor.

Inlägget publicerades ursprungligen på Lars Johanssons blogg 29 januari.

Rätten att få vara i fred går före yttrandefriheten

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Integritet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.