Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fotoförbudet kan sprida sig

Publicerad: 2 november 2011, 07:22

Det finns ett antal juridiska tveksamheter kring det generella fotoförbud som utfärdats i Västerbotten. Men samtidigt funderar fler landsting på att införa ett sådant.


Det är tveksamt om det går att utfärda ett generellt fotoförbud för alla landstingets lokaler. Det menar Anna Åberg, jurist på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Något redan gällande generellt fotoförbud finns dock inte som landstingsdirektör Jonas Rastad hävdade i en intervju med Medievärlden.

Det här måste ses som en undantagsregel i så fall, säger Anna Åberg.

Men accepterar man inte landstingets beslut går det att överklaga med en laglighetsprövning hos förvaltningsrätten menar hon.

Ett fotoförbud kan få en avkylande effekt när det gäller patienters och landstingsanställdas vilja att prata med medier menar TU:s jurist Per Hultengård. Samtidigt som han ställer frågan:

Men om någon ändå går in med en kamera, vad ska de göra?

En av de redaktörer som reagerat på landstingsdirektör Jan Rastads agerande är Jan Axelsson, dagchef på TV4 i Umeå:

När polisen införde rakelsystemet föregicks det av en lång process och dialog och även om jag inte kan säga att jag är helt nöjd med den utvecklingen, så försökte man i alla fall göra sig förstådd och ge oss möjligheter att påverka. Men Rastad har inte ens tanken att föra en dialog med etablerade medier om införandet av ett fotoförbud, som kan ha långtgående konsekvenser när det gäller granskning och rapportering av det offentliga landstinget.

Han har inte heller någon förståelse för Rastads åsikt att medierna i Västerbotten driver frågan av något egenintresse som landstingsdirektören hävdade i en intervju i Medievärlden. Där menade Jan Rastad bland annat att medierna gör det på ett otillständigt och otillbörligt sätt.”:

Exakt på vilket sätt skulle vi ha gjort det på ett otillständigt och otillbörligt sätt? Genom att ställa kritiska frågor till en makthavare? När vi gjorde det blev både TV4 och Norran portade frånlandstingshuset, där varken vårdpersonal eller patienter huserar. Och det var dessa som skulle skyddas i det nya fotoförbudet, det stod inte ett ord om politiker och direktörer.

Jan Axelsson varnar också för att fler landsting kan få liknande idéer. Något som han verkar ha fog för.

Tidningen Vision, som vänder sig till medlemmarna i TCO-förbundet med samma namn, de som jobbar inom kommuner, landsting eller kyrkan, har frågat tre andra landsting hur de ser på ett fotoförbud.

Vi diskuterar att införa liknande riktlinjer men är inte klara ännu. Hela vården bygger på ett förtroende mellan patient och personal och man anser då att filmning och fotografering skulle kunna rubba förtroendet och försvåra för läkaren att göra ett bra jobb, säger Rickard Simonsson, landstingsdirektör i Örebro läns landsting till Vision.

Vi har inget generellt förbud. Det här har varit en het fråga ett tag och vi ska utvärdera om det här är något som vi kan införa hos oss. Personligen tror jag att det är ett bra beslut för patientsäkerheten, säger Jens Bergqvist, chef Medicinsk teknik och IT i Landstinget Dalarna till Vision.

Vi har redan ett sånt förbud, åtminstone sedan 2007. Jag har uppdaterat policyn nyligen eftersom det har kommit in några frågor på senare tid, säger Susan Ols, landstingsjurist i Östergötlands landsting till Vision.

Direktören vill inte prata om fotoförbudet

Fotoförbudet kommer med kuslig tajming

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.