Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fotoförbudet gäller även ljud

Publicerad: 14 november 2011, 08:30

Fotoförbudet gäller även ljudupptagningar, som nu kräver tillåtelse från vårdpersonal och patienter. (Uppdaterad)


I riktlinjerna för fotoförbud som publicerats av landstingen i Östergötland och Västerbotten framgår det att även ljudupptagningar regleras.

Formuleringen är identisk för den båda landstingen:

”Om en patient vill spela in ett samtal bör vårdpersonal och patient enas om formerna för detta. Utgångspunkten är att ljudupptagning ska tillåtas. För att en person ska ha rätt till ljudupptagning måste personen själv delta i samtalet”.

Det är sorgligt, för det är så orättvist. Det framkom på PK-debatten förra veckan att journalisterna i Västerbotten inte har gjort en enda tabbe, säger Agneta Kellgren, nyhetschef på Sveriges Radio Västerbotten.

Enligt Bertholof Brännström, ordförande PK Norra Norrland, sade landstingsdirektören Jonas Rastad  på PK-debatten att förbudet inte gäller ljudupptagninar.

Han sade uttryckligen att det inte gäller ljudupptagningar, och att det beror på att det är bilder som kan kränka patienter och personal.

Lillemor Strömberg, reporter på Sveriges Radio Västerbotten säger att en reglering av ljudupptagningar kan sinka nyhetsarbetet.

Oftast ringer vi ändå innan vi åker till sjukhuset. Den stora skillnaden nu är att den man ska prata med måste leta upp en chef som ska ge sin tillåtelse, och om chefen inte är anträffbar får vi inte spela in, säger hon.

Hon tror också att fotoförbudet kan försämra patienternas situation.

Människor dokumenterar sin vardag med filmer, bilder och statusuppdateringar. Men om man hamnar på sjukhus blir man fråntagen den möjligheten att bearbeta det som händer. Vad betyder det för patientens välmående?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.