Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Förundersökning om attacken mot KK:s chefredaktör läggs ned

Publicerad: 11 december 2017, 12:20

Polisen lägger ned förundersökningen om ofredande mot Katrineholms-Kurirens chefredaktör. "Oroväckande att det går till på det här viset", säger Marie Hillblom, som kommer att begära en överprövning av beslutet.


Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Under en läsarträff utanför lokalredaktionen i Vingåker i slutet av november slogs Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom i bröstet av en läsare. Innan mannen tog till knytnävarna hade han bland annat anklagat Marie Hillblom för att ”gå i regeringens ledband” då hon valt att inte publicera hans främlingsfientliga insändare i tidningen.

Händelsen polisanmäldes av KK:s chefredaktör så snart hon var tillbaka på redaktionen. Brottet rubricerades som ofredande. Men nu skriver tidningen att polisen lade ned förundersökningen – samma dag som anmälan kom in.

Marie Hillblom fick hem ett brev om att ärendet var nedlagt i förra veckan.

– Är jag förvånad? Både ja och nej. Tyvärr har jag förstått av liknande ärenden att det ofta är så här det brukar sluta. Men jag tycker att det är oroväckande att det går till på det här viset, särskilt med tanke på att det kommit propåer från regeringen att polisen ska prioritera den här typen av ärenden.

Enligt beslutet från Polismyndigheten når uppgifterna i anmälan ”inte upp till sådant hänsynslöst beteende att de bedöms falla under brottsbalkens bestämmelse om ofredande. Även om det inträffade rent allmänt kan uppfattas som klandervärt.”

– Signalen till mig är att man lagt ned ärendet på grund av att slaget inte var tillräckligt skadligt. Men det är ju inte det som är grejen. Det här knytnävsslaget hade föregåtts av en ordväxling där det lyftes kritik mot mig som ansvarig utgivare och det symboliserar därför så mycket mer. Det var inte bara ett slag mot mitt bröst, det var ett slag mot demokratin.

Hur har den här händelsen påverkat dig?

– Jag vet att den här sortens händelser riskerar att skrämma och tysta journalister, men jag vägrar det. Jag känner mig lika taggad som alltid på att göra mitt jobb, säger Marie Hillblom och fortsätter:

– Men det kan jag säga eftersom jag inte fick några större skador eller men av slaget. Frågan är vad jag hade sagt om jag hade hamnat på marken och blodet flödat?

Marie Hillblom kommer att lämna in en begäran om att överpröva polisens nedläggningsbeslut.

Läs också

KK:s chefredaktör attackerades av läsare

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev