Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Förundersökning om attack mot VLT:s krimreporter läggs ned – igen

Publicerad: 19 januari 2018, 08:32

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Tony Persson/VLT

VLT:s chefredaktör Daniel Nordström är besviken över beslutet som han anser sänder dåliga signaler till hela journalistkåren.


Ämnen i artikeln:

VLT

– Det känns oerhört sorgligt. Jag tycker att man borde ha hållit utredningen fortsatt öppen och gått igenom alla de spår som finns. Nedläggningen ger dåliga signaler till hela journalistkåren och det demokratiska samhället, säger VLT:s chefredaktör Daniel Nordström.

I april förra året, drygt ett och ett halvt år efter de första hoten mot VLT:s kriminalreporter Håkan Slagbrand, satte någon eld på hans bil. Mindre än en månad senare blev han uppsökt och misshandlad i sitt hem. De två attackerna, var enligt Slagbrands uppfattning, direkt kopplade till hans yrkesroll.

Vid båda tillfällena inledde polisen förundersökningar. Den om brandattentatet lades dock ned redan efter en vecka och den om misshandeln lades ned i juni i år. Det trots att det fanns teknisk bevisning i form av fimpar samt att Slagbrand själv och VLT:s chefredaktör delat med sig av sina teorier till polisen.

– Vi har goda indikationer på vem som ligger bakom det här, men polisen har helt enkelt valt att inte gå vidare med de uppgifterna, säger Daniel Nordström.

Efter nedläggningsbeskedet kritiserade Daniel Nordström polisens arbete kring brott som rör journalisters säkerhet och sade att hans bild är att polisen inte lyfter ett finger. I dag är han fortsatt kritisk:

– Jag kan tycka att polisen bör lägga alla resurser de har på att gå vidare med de spår som finns efter att en journalist blivit nedslagen i sitt eget hem. Det handlar inte bara om det obehagliga för den enskilda utan om att det är ett demokratibrott som man måste komma åt.

I augusti i år begärde ett juridiskt ombud till Håkan Slagbrand att åklagare skulle överpröva Polismyndighetens beslut, vilket de gjorde och därefter återupptogs förundersökningen. Men nu läggs den alltså återigen ned med motiveringen att det inte går att bevisa vem eller vilka som begått gärningen. I underrättelsen om beslutet står vidare att ”ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt”.

– När förundersökningen återupptogs fick vi förnyat hopp, men tyvärr känns det inte som att polisen gjort särskilt mycket den här gången heller, säger Daniel Nordström och fortsätter:

– Min känsla är att polisen återupptog utredningen, lät den ligga, tittade lite lätt på den, sedan lät de den ligga lite till – och därefter lades den återigen ned.

Daniel Nordström har bloggat om beslutet här.

Läs också

Utredningen om attacken mot VLT:s krimreporter återupptas

Daniel Nordström: ”Polisen lyfter inte ett finger”

Polisen lägger ned utredning om attacken mot VLT-journalisten

VLT-medarbetaren om attacken

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.