Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Förundersökning mot anställda vid Computer Sweden nedlagd

Publicerad: 27 juni 2019, 10:23

1177. Foto: Lucas De Vivo

Förundersökningen mot chefredaktören och en journalist vid Computer Sweden om misstänkt dataintrång efter avslöjandet om 1177-läckan har lagts ned.


Ämnen i artikeln:

Computer Sweden

I februari i år avslöjade tidningen Computer Sweden att miljontals samtal till 1177 låg helt öppna på en oskyddad server och var tillgängliga genom en vanlig webbläsare. Det var vårdentreprenören Medhelp som ansvarat för servrarna. Vårdbolaget valde i ett motdrag att polisanmäla tidningens chefredaktör Marcus Jerräng och en reporter på tidningen för dataintrång, misstänkt anstiftan till dataintrång och obehörigt röjande av personuppgifter.

Polisen valde att inleda en förundersökning i slutet av månaden.

Nu har förundersökningen lagts ned. Det bekräftar åklagaren Zilla Hirsch, som ansvarat för utredningen, för Medievärlden. Beslutet fattades av henne den 28 maj i år. Hon säger att nedläggningen av förundersökningen motiveras av att den utredning som gjorts visat att det inte fanns någon kryptering eller användarnamn och lösenord på servern. Hon poängterar även att den anmälda journalisten kontaktat bolaget och informerat om att filerna legat öppna innan publicering.

I beslutet står det: ”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig
skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt”.

Zilla Hirsch hänvisar också till en dom i Högsta domstolen som handlar om avvägandet mellan reglerna kring dataintrång och pressfriheten.

– Dataintrånget får ses som befogat vägt mot det publicistiska syftet och det faktum att det är angeläget att missförhållanden i offentlig verksamhet och andra ämnen av allmänintresse kan belysas i massmedia, säger Zilla Hirsch.

Marcus Jerräng, som är på semester, kommenterar beslutet via sin Twitter.

”Utfallet är det enda rimliga och åklagarens tydliga motivering är viktig för alla som bedriver undersökande journalistik i Sverige. I övrigt har jag inget att tillägga”, skriver han.

FörtydligandeI en tidigare version av texten stod det inte när förundersökningen lagts ned. Beslutet togs den 28 maj i år av åklagaren. Beslutet var dock inte omskrivet fram till i dag.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Computer Sweden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.