Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Förundersökning mot 16 utgivare för felaktig porrfilms-publicering nedlagd

Publicerad: 1 April 2019, 11:31

Mari Heidenborg, JK. Foto: Press.

Förundersökningen mot 16 utgivare som rapporterat om en busschaufför som felaktigt påstods ha visat porr i en skolbuss läggs ned. Publiceringarna har tagits bort i enlighet med den nya grundlagen.


Ämnen i artikeln:

JK

I december i år beslutade Justitiekanslern Mari Heidenborg att det skulle inledas en förundersökning mot 16 utgivare. Anledningen var en publicering i tidningen Norran om en busschaufför som anklagats för att ha visat porrfilm för barn. Flera tidningar vidarebefodrade uppgifterna. Filmen visade sig dock vara en romantisk komedi och Aftonbladet, Expressen, Metro, Norran och Svenska Dagbladet fälldes i Pressens opinionsnämnd för publiceringen.

Nu har förundersökningen lagts ned. Anledningen är att brotten, som skulle varit förtal av busschauffören, är preskriberade. De utreda titlarna har vid olika tillfällen tagit bort innehållet. Det gör att de ansvariga utgivarna inte är straffbara för brottet längre. Expressen och Norrans artiklar om ämnet ligger kvar, men har ändrats så pass mycket att de inte längre anses utgöra förtal

”Av de 16 tillhandahållanden som avsågs med den inledda förundersökningen är det endast de nu två aktuella publiceringarna som inte har tagits bort eller som omfattas av möjligheten till ansvarsfrihet efter underrättelse. Mot denna bakgrund, och eftersom innehållet har modifierats på sådant sätt att de missaktande inslagen i viss mån får anses ha lindrats, är det inte påkallat för mig att ingripa med allmänt åtal för förtal”, skriver JK i sitt beslut.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.