Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fortsatt statligt stöd till dansk papperspress

Publicerad: 21 Januari 2009, 20:45

I Danmark får de kommersiella nätmedier får klara sig bäst de kan. Men papperstidningar kan räkna med fortsatt stöd. Det säger statsminister Anders Fogh Rasmussen i en intervju med danska Journalisten. I Norge skär man ner på antalet chefredaktörer för att jobba effektivare och spara pengar.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Anders Fogh Rasmussen ser inget fel i att digitala medier inte får något statligt stöd utan menar att de klarar sig ”fantastiskt gott” där de slipper dyra kostnader för distributionen.

Han pekar också i intervjun på att de tryckta medierna är en viktig nyhetsleverantör till de digitala medierna.

Det kan tolkas som ett försök att i någon mån lindra konsekvenserna av den bomb i den danska medievärlden som blev känd i förra veckan. Momsbefrielsen kommer att dras in och i framtiden läggs en 25-procentig moms på dagstidningarna.

Samtidigt håller en stor utredning av det danska presstödet att avslutas. Den har pågått sedan augusti 2007 och beräknas vara klar i augusti i år. En av de som håller i den är Lars Nord, professor i medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitetet i Sundsvall.

I Norge brottas tidskrifterna med stora problem. Något som fått Hjemmet Mortensens administrativa direktör Anne Britt Berentsen att drastiskt dra ner på antalet chefredaktörer i förlaget.

– Vi flyttar det redaktionella ansvaret till ledningen, säger hon i en intervju med kampanje.com

Hon delar också in organisationen i sex nya områden efter målgrupp och tema.

Tanken är att dels spara in mellan 130 och 160 miljoner samt att ta viktiga steg till ett modernare och effektivare mediehus säger Anne Britt Berentsen som under fyra år jobbat på Svenska Dagbladet, dels som konsult men också som marknads- och försäljningschef.

Hjemmet Mortensens förlag ägs av Egmont och omsatte 1,7 miljarder norska kronor 2007.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=25}

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.