Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Fortsatt mörkt för plats

Publicerad: 27 Augusti 2009, 07:41

Platsannonseringen har minskat stadigt i ett år. Och någon ljusning är inte att vänta förrän 2012. Det menar TU:s branschanalytiker Fredrik Rogberg.


Andra kvartalet minskade platsvolymen med 46 procent jämfört med samma månader 2008. Storstadstidningarna tappade mer än de på landsorten.

Tittar man på hur konjunkturerna brukar utveckla sig kommer det inte att bli någon uppgång för platsannonseringen förrän 2012. Men det innebär inte att dagspressen med automatik tar tillbaka all förlorad mark framhåller Fredrik Rogberg.

– Det kan ingen sia om.

Men åtminstone en del av platspengarna bör återvända. Inte minst när det gäller lite mer komplicerade rekryteringar. Då passar man nog på med lite imageskapande också menar han.

Platsannonser har gett bra utdelning. 2008 stod de för 7 procent av volymen men 13 procent av intäkterna. Mycket talar för att man under 2009 varit tvungna att märkbart öka rabattsatserna.

Samtidigt menar Fredrik Rogberg att man inte får stirra sig blind på statistik och procenttal. Och att man måste tänka på att det har varit flera år av stadig tillväxt som siffrorna jämförs med.

– I reda pengar har vi backat till nivåer som för fem år sedan. Och det gick ju göra tidning då också.

Antalet arbetslösa i juli var 398 000 personer vilket motsvarar 7,9 procent av den arbetsföra befolkningen enligt färska siffror från SCB.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.