Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Förtryck mot journalister i Turkiet bör uppmärksammas

Turkiet är ett av de länder som har beskurit yttrandefriheten rejält på senare tid. Dagligen rapporteras kränkningar av press- och yttrandefriheten, skriver nio journalister.

Publicerad: 3 Maj 2011, 05:32

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Den 3 maj  under den internationella  pressfrihetsdagen, uppmärksammas situationen för pressen och dess utövare i hela världen. Turkiet är ett av de länder som har beskurit yttrandefriheten rejält på senare tid. Dagligen rapporteras kränkningar av press- och yttrandefriheten. Böter är ett vanligt sätt att varna obekväma dags- och veckotidningar, men även fängelsedomar är ett sätt att tysta kritiska röster.

Plattformen Frihet för journalisterna utgörs exempelvis av 25 olika journalistförbund som har gått ihop för att tillsammans anordna kampanjer uppgav så sent som den 31 mars 2011 att 68 mediearbetare sitter i fängelseförvar, av vilka 61 är häktade och 7 dömda. Antalet journalister och mediearbetare som riskerar fängelse eller böter är över 2000. Mer än 4000 utredningar mot journalister pågår fortfarande. Inte sällan är de utmätta straffsatserna absurda två redaktörer vid en kurdiskspråkig tidning, Azadiya Welat, har t.ex. fått domar på 169 respektive 138 år.

Droppen som fick bägaren att rinna över har kanske varit arresteringarna av de ansedda och prisbelönta journalisterna Ahmet Sik och Nedim Sener, som anklagas för att ingå i ett ultranationalistiskt nätverk som de själva aktivt motarbetar i egenskap av progressiva yrkesmän. I Ahmet Siks fall har repressionen nått obehagliga proportioner då utkast av hans ännu inte utgivna bok Imamens armé har samlats ihop i polistillslag. Allt ifrån tryckerier till tidningen Radikals redaktion där man misstänkte att kopior av Imamens armé kunde återfinnas har stormats av polis. Även detta har mötts med både inhemsk och internationell bestörtning.

Imamens armé har via Internet kunnat spridas till hundratusentals läsare, men det vi eftersträvar är ett samhälle där journalister kan uttrycka sig fritt i alla ämnen utan att behöva idka självcensur eller känna oro i sin yrkesutövning. I Turkiet har demonstrationer anordnats och kolumner lämnats blanka i protest mot behandlingen av journalister.

För deras och våra fängslade kollegers skull ställer vi därför upp en husbil och vissa av oss klär sig i fångkläder på Sergelstorg utanför Kulturhuset mellan kl. 12.00-18.00 den 3 maj, där vi uppmärksammar situationen för journalister i Turkiet.

Alla kan kan på något sätt bidra till en utökad pressfrihet i Turkiet.

Kurdo Baksi, författare, journalist och debattör
Ali Fegan, Uppdrag granskning                                                                
Ekim Caglar, frilansjournalist                                                                   
Shirvan Nuray Sarikaya, Bianet (Nyhetsbyrån)
Hicran Duran, Radikal (Dagstidning)
Murat Kuseyri, Evrensel (Dagstidning)
Evrim Cosar Bilgin, Birgun (Dagstidning)
Haci Kardoxi, Radio Ashiti
Yasemin Calik, frilansjournalist

Manifestation för fängslade journalister i Turkiet

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.