Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Förtalsmål mot Expressen prövas inte av hovrätten

Publicerad: 21 december 2017, 08:07

Bild på lagbok. Fotograf: Patrik Svedberg.

Svea hovrätt kommer inte att pröva de två förtalsfall mot Expressen som tidigare varit uppe i tingsrätten samt prövats inom ramen för det pressetiska systemet.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

På onsdagen beslutade Svea Hovrätt att inte ta upp två förtalsmål mot Expressen. Målen gällde dels en granskning av en docent som förekom i tidningens stora reportage om näthat från december 2013, dels en granskning av en dömd rånare som också varit misstänkt för narkotikabrott.

Båda granskningarna har tidigare varit uppe i Stockholms tingsrätt. I februari friades Expressen av en enig tryckfrihetsjury som avvisade samtliga 60 anklagelser om förtal i fallet med docenten. Några månader senare, i maj i år, friades Expressen också från alla förtalspåståenden i fallet med den dömda rånaren.

Hovrätten tar i sitt beslut att inte pröva förtalsfallen bland annat hänsyn till att Expressens publiceringar redan friats av PO och PON. Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Thomas Mattsson refererar i en blogg:

”Av handlingarna i målet framgår att Expressens publiceringar sedan tidigare har prövats inom ramen för det pressetiska systemet. Såväl Allmänhetens pressombudsman som Pressens opinionsnämnd har beslutat att inte kritisera Expressen. Vidare har Justitiekanslern beslutat att inte väcka allmänt åtal med anledning av publiceringarna. Enligt hovrätten har det inte kommit fram några omständigheter som medför att x kan sägas ha haft särskild anledning att få saken prövad trots utgången i det pressetiska systemet.”

Läs också

Expressen frias i hatsajtsdrivet förtalsmål

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev