Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Förtalskampanj växer – polisen utreder infiltration på Yle

Publicerad: 17 Oktober 2016, 05:07

En medarbetare på det finländska public servicebolaget Yle misstänks ha lämnat ut uppgifter som använts för att förfölja den prisbelönta Yleredaktören Jessikka Aro.


Helsingforspolisen säger till Yle att en kollega till Jessikka Aro misstänks för medhjälp till förföljelse. Ylemedarbetaren ska ha lämnat uppgifter om Jessikka Aros rörelsemönster och arbetsuppdrag. I samband med att Yle informerades om utredningen stängdes den brottsmisstänkta av från sitt jobb.

Förföljelsen, uthängningen och förtalet av Jessikka Aro startade när hon granskade ryska nättrolls verksamhet i Finland för närmare två år sedan. I dag jobbar åklagare och polis med att utreda vad Jessikka Aro därefter har utsatts för, brottsrubriceringen gäller bland annat förföljelse och grov ärekränkning. En man är huvudmisstänkt.

Mot bakgrund av den extrema nätkampanjen mot Aro och den allt grövre tonen ställde sig 22 finska chefredaktörer i mars bakom ett uttalande där de tog gemensamt avstånd från lögnmedier och framhöll vikten av faktabaserad journalistik.

Samma månad tilldelades Jessikka Aro Bonnier-priset i Finland för sin rapportering om Rysslands propagandatroll på finska internetsidor.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.