Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Försvaret: Fel att stoppa fotografer

Publicerad: 7 November 2007, 10:41

Det var fel av en hemvärnsman att hindra två journalister från att fotografera i samband med helikopterolyckan den 11 september vid Ryd i Småland. Det konstaterar Försvarsmakten i sitt svar till JO, som utreder en anmälan från fotografen.


Anders Bergquist och Patrick Persson var utsända för att bevaka helikopterolyckan för Expressen/Kvällsposten och Sydsvenskan. Polisen hade spärrat av området, och journalisterna höll sig utanför den när de sökte sig så nära som möjligt.
De stoppades då av hemvärnsmän med automatkarbiner som sa att polisens avspärrningar inte gällde, utan att hela området var militärt skyddsområde. Fotografering var förbjuden.

Bergquist och Persson JO-anmälde händelsen: Uppenbarligen stämde inte hemvärnsmännens besked, det gick inte att överklaga det, och har hemvärnsmän rätt att bevaka ickemilitärt område med automatkarbiner?

Försvarsmakten skriver i sitt yttrande att det inte kunnat klarläggas att hemvärnsmännen som assisterade polisen skulle ha sagt att det var ett skyddsområde. De har inte heller använt ”tvång eller våld mot enskilda” och att de var beväpnade är i sin ordning.

Däremot var det fel att säga till journalisterna att inte fotografera. Det begränsade deras rätt att inhämta information.

Händelsen gör att försvaret tänker utbilda sin personal i vad som gäller för att så att inte ”de grundlagsfästa opinionsfriheterna” ska kränkas.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.