Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Försöker ni dölja något, Presstödsnämnden?

Publicerad: 27 Januari 2011, 12:29

Presstödsnämnden har hemligstämplat de ekonomiska uppgifter som Nationell Idag lämnat in till nämnden, något som fått bland andra journalisten Christoph Andersson att reagera.


Ämnen i artikeln:

Presstödsnämnden

Alla tidningar som ansöker om presstöd ska lämna in uppgifter om kostnader för föregående år och kostnadsprognos för innevarande år. Uppgifterna rör enskilds affärs- och driftsförhållanden och det kan vara känsliga uppgifter för tidningarna, det gäller inte bara Nationell Idag, säger Åsa Finnström, kanslichef på Presstödsnämnden.

Det är viktigt att vi får de uppgifter vi behöver för att kunna bedöma ansökningarna.

Har Nationell Idag bett er att hemligstämpla uppgifterna?

Nej den bedömningen har vi gjort.

Gör ni det för alla?

Sekretessprövningen gör vi när någon begär ut en handling. En sådan prövning när det gäller den här typen av uppgifter har hittills bara gjorts när det gäller Nationell Idag.

Har ett eventuellt samarbete kring tidningen Svensk Ungdom tagits med i bedömningen?

Nej, vi ber bara om uppgift om samarbete med publikationer som kommer ut minst en gång i veckan? Detta gör vi för att bedöma om tidningen är självständig från andra dagstidningar enligt presstödsförordningen.

Nationell Idag har sagt att de ska använda pengarna till att starta nationella dagis, strider det mot bestämmelserna?

Från 2011 måste alla företag som får presstöd redovisa vad de använder pengarna till, och den redovisningen ska granskas av en revisor. Pengarna får bara användas till utgivning av den publikation som man sökt presstöd för.

För 2011 finns en övergångsbestämmelse som innebär att man tittar på hela företagets kostnader, och inte på enskilda tidningar. De bestämmelserna gäller åren 2009 – 2010.

Så de åren skulle driftstöd kunna användas till att exempelvis starta dagis eller ge ut tidningar tillsammans med nazistorganisationer?

Syftet med driftsstödet är att ge ut en dagstidning och pengarna ska användas för detta. Så har det varit hela tiden. Vi kontrollerar förstås att en tidning ges ut. Fram till 2010 fanns inget redovisningskrav och någon uppföljning av hur tidningarna använde stödet gjordes inte.

Har pengarna använts till sådant?

Som jag förstått det har driftsstödet frigjort pengar som man tidigare fått lägga på tidningen, som nu kunnat användas till andra saker. Men enligt den information jag har fått har driftstödet inte gått till dagis eller sådana saker.

Det har ju inte funnits någon bestämmelse om att det inte skulle få det. Har det funnits pengar över har vi inte kunnat ha några synpunkter på hur de används, så länge tidningen ges ut. Vi har inte haft stöd i reglerna att göra den prövningen, men de nya reglerna ger som sagt större möjlighet att titta på den typen av frågeställningar.

I maj får presstödsnämnden siffrorna för 2010.

Nationell Idags chefredaktör Vávra Suk säger till Medievärlden att några nationella dagis inte har startats. Han menar också att det handlat om att presstödet frigjort pengar som kan användas till sådant, vilket är något annat än att presstödet gör det.

Däremot har pengar använts till tidningen Svensk Ungdom.

Svensk Ungdom har gått som bilaga i tidningen, och de exemplar som vi delat ut utöver det har vi sett som marknadsföring.

Se också Christoph Andersson artikel: Vad är det de döljer?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Presstödsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.