Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Förslaget slår ut tidningsbranschens förutsättningar”

Publicerad: 26 Mars 2019, 12:59

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

Regeringens återvinningsförslag är katastrofalt och hotar lokalpressen, anser TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Kostnaden för branschen motsvarar hela mediestödet. "Regeringen ger med ena handen och tar med den andra", säger hon.


Ämnen i artikeln:

RegeringenJeanette GustafsdotterTU

Beslutet om bostadsnära insamling av återvinningsmaterial togs som en förordning av regeringen efter midsommar i fjol. Det behövde då inte tas av riksdagen, där motståndet är stort.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter är upprörd över att även tidningspapper ska omfattas av hämtningen vid tomtgränsen:

– Sverige är bättre än alla andra länder i världen på att samla in tidningspapper. Jag har faktiskt aldrig träffat någon som är missnöjd med insamlingen.

Hon har också svårt att se miljövinsten med förslaget:

– Visst kan man på landet behöva ta bilen till återvinningsstationen, men då tar man ju allt som ska återvinnas på en gång. Ska i stället lastbilar köra runt till alla bostäder och hämta blir det snarast kontraproduktivt för miljön.

Att bygga ett nytt system för insamling riskerar att kosta pappersproducenterna 1,3 miljarder i investering och en årlig driftkostnad på 500 miljoner kronor. I slutändan får tidningsköparna betala via höjda papperspriser i storleksordningen 50 procent.

– Jag har hört 25 procent, säger Jeanette Gustafsdotter, men bara det är ett skräckscenario. Det vore katastrofalt för tidningsbranschen.

– För tidningarna blir det en kostnad som motsvarar hela mediestödet. Regeringen ger med ena handen och tar med den andra. Jag vill träffa miljöminister Isabella Lövin för att höra hur Miljöpartiet tänkt. Hon borde ta ett samtal med sin partikollega, kulturminister Amanda Lind. Politikerna har ju betraktat lokaltidningar som en grundförutsättning för demokratin. Driver de detta vidare har pressen en tveksam framtid.

Det enda positiva Jeanette Gustafsdotter kan hitta med den nya förordningen är att den inte är detaljstyrande:

– Jag hoppas att Naturvårdsverket som ska utforma detaljerna inser att pappersinsamlingen är så bra att den kan behållas i sin nuvarande form.

Leif Holmkvist

reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.