Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Förslaget missgynnar skånska tidningsläsare

Preestödskommitténs förslag är gör skillnad på skånska tidningsläsare och tidningsläsare på andra håll i landet. Det menar Skånska Dagbladets ledning.

Publicerad: 11 September 2013, 05:01

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Det är med stor förvåning Skånska Dagbladet tagit del av Presstödskommitténs förslag som i dag överlämnas till kulturministern. Presstödet har sedan det infördes på 1970-talet varit en garant för konkurrens på tidningsmarknaden i Skåne och lett till mångfald i nyhetsförmedling, opinionsbildning och debatt.

Skånska Dagbladet har genom det så kallade storstadsstödet kunnat svara för en omfattande lokal bevakning i Malmöregionen sju dagar i veckan med stor bredd i nyhetsarbetet.

Det förslag som Presstödskommittén lagt fram slår hårt och ensidigt mot Skånska Dagbladet. Medan i stort sett samtliga övriga andratidningar i landet får ett ökat stöd från 2017, då det nuvarande presstödet löper ut, förlorar tidningen ungefär hälften av sitt stöd jämfört med vad det är för närvarande. Särskilt stort blir tappet i stöd när det nuvarande stödet ersätts med det nya. På ett år kan Skånska Dagbladet tappa 25 procent av sitt stöd.

Den nya stödmodellen innebär att dagstidningar som endast kommer ut sex dagar i veckan och har mindre än hälften av Skånska Dagbladets upplaga, får ungefär dubbelt så mycket i stöd per utgivet exemplar av tidningen. Det är därmed en djupt orättvis stödmodell som gör skillnad på skånska tidningsläsare och tidningsläsare på andra håll i landet. De besparingar det föreslagna stödet kan tvinga fram riskerar leda till att medieskugga breder ut sig i Skåne när flera kommuner kan ställas utan daglig nyhetsbevakning. (Skånska Dagbladet bevakar i dag regelbundet 16 skånska kommuner.)

Med Presstödskommitténs förslag hamnar så mycket som 75 procent av stödet till flerdagarstidningar i stora tidningskoncerner, flera av dem med miljardomsättning, som tagit över socialdemokratiska tidningar. Bakom Skånska Dagbladet står inga stora kapitalintressen, företaget ägs av 290 enskilda andelsägare, och är en av få kvarvarande självständiga tidningskoncerner i landet. Med presstödskommitténs förslag riskerar tendenserna till en monopolisering av tidningsmarknaden att förstärkas.

Håkan Mattsson, styrelseordförande

Joakim Radermacher, verkställande direktör

Lars J Eriksson, chefredaktör

Mikael Marklund

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skånska Dagbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.