Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Forskning om media i krissituationer prisas

Publicerad: 16 November 2010, 08:37

Liselotte Englund får ett stort internationellt pris för sin forskning om vad som händer när journalister möter drabbade i en akut katastrofsituation.


Liselotte Englund, postdoktor vid Uppsala universitet, får Frank Ochberg Award 2010, ett av världens främsta pris inom fältet psykotraumatologi och journalistik. Hon är den första utanför Nordamerika som fått priset, och den första som inte är verksam inom psykiatri och psykologi.

Hon får priset för sin ”forskning om journalisters stressreaktioner och etiska överväganden som professionella ögonvittnen till katastrofer, och hur detta påverkar deras arbetssituation och i förlängningen själva medierapporteringen.”

Det är en gränsöverskridande forskning, som fyller ett tidigare tomrum, enligt Per-Olof Michel, överläkare och forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, där Liselotte Englund för närvarande är verksam.

”Journalister intresserar sig för journalistik och vi för det traumatiska, då behövs någon som överträder gränser så som Liselotte gjort. Detta pris är ett stort och viktigt internationellt erkännande av hennes arbete. Precis som insatspersonalen blir journalister och fotografer exponerade för potentiellt traumatiska händelser i sitt arbete och Liselotte har genom sin forskning ökat arbetsgivarnas kunskap om detta, säger han i ett pressmeddelande.

Nu jobbar hon med ett forskningsprojekt om överlevandes upplevelse av medieexponering och kontakter med journalister.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.