Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Forskarbesök på VLT

Publicerad: 18 april 2018, 06:47

Oscar Westlund, projektledare och professor, studerar hur VLT:s nyhetschef Helena Grahn arbetar inför en livesändning. Foto: Mats Adolfsson/VLT

De närmaste veckorna ska en forskargrupp tillbringa tid på VLT för att undersöka hur nyhetsjournalistiken påverkas av den digitala utvecklingen.


En forskargrupp om fyra personer inledde i september forskarprojektet ”Den digitala nyhetsproduktionens epistemologier”. Gruppen, som projektleds av JMG-forkaren Oscar Westlund, ska titta närmare på hur den journalistiska verksamheten ser ut i det nya medielandskapet.

Mittmedia-ägda VLT är första stoppet. Tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare Daniel Nordström fick besöksförfrågan för en dryg månad sedan:

– För min del var det viktigt att säkra källskyddet och ta reda på hur medarbetarna ställer sig till detta. Efter att ha förankrat det hela hos SJF-sektionen och skyddsombudet tackade jag ja.

Under ett par veckor kommer forskarna att tillbringa tid på VLT för att på nära håll studera hur nyhetsjournalistikens normer och praktiker påverkas av den digitala utvecklingen.

– De ska titta på beslutskedjor, varför vi skriver vissa saker men inte andra och hur vi jobbar med digital utveckling.

I går deltog forskarna på ett redaktionsledningsmöte och i morse på morgonmötet.

– Vi arbetar på som vanligt. De lägger sig inte i några diskussioner utan ställer sina frågor efteråt. Och de medarbetare som av någon anledning inte vill prata med forskarna slipper.

Daniel Nordtröm tycker att det känns bra att vara transparent:

– Jag tycker att det behövs mer forskning på medieområdet. Mycket av det som finns i dag upplever jag som lite mossigt. Därför känns det bra att ge de här forskarna möjligheten att komma hit.

Forskarna har också varit runt på andra platser i Mittmedia-land, bland annat i Örnsköldsvik och Sundsvall, för att prata med centrala funktioner. Framöver ska fler medier besökas. Vilka är dock inte klart än.

Resultatet av studien kommer att publiceras på engelska i internationella vetenskapliga tidskrifter.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev