Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Förra censurchefen jublar när filmcensuren tas bort

Publicerad: 9 juni 2009, 09:57

Filmcensuren ska bort, föreslår utredaren Marianne Eliason. -    Jag är så glad i dag, säger Gunnel Arrbäck, chef för Biografbyrån i många år och första linjens kämpe för att censuren skulle bort.


Censurutredningen konstaterar att medielandskapet förändrats så att filmcensuren blivit överspelad. Det är bara en liten del av filmerna på marknaden som visas på bio, och ingripandena – förbud eller klipp – är numer ovanliga. Därför föreslår utredningen att censuren avskaffas.

Däremot ska film fortsatt bedömas och klassificeras för de åldrar den är lämplig för. Barn och unga ska skyddas mot skadlig mediepåverkan. Och det skyddet ska stärkas. Det ska också gälla digital bio.

En effekt av förändringarna är att censurmyndigheten Biografbyrån avskaffas, föreslår utredningen.

–    Det är precis det här jag ville, säger Gunnel Arrbäck, som under de flesta av sina 26 år som chef för filmcensuren – fram till 2007 – slogs för att censuren skulle avskaffas.

Hon berömmer utredaren, regeringsrådet Marianne Eliason, en ”klok och bra person”.

Kommer det att bli som utredningen föreslår?

– Jag är övertygad om det. Det gamla motståndet mot att avskaffa censuren finns inte längre.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.