Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Förnyade propåer för Hu Jias frigivning

Publicerad: 28 Februari 2008, 09:35

Hu Jia, som just påbörjat sin tredje månad i häkte, måste friges. Reportrar utan gränser upprepar sin maning till de kinesiska myndigheterna i allmänhet och till Pekings säkerhetsbyrå i synnerhet.


Återigen åberopar en pressfrihetsorganisation vad Kina lovade i samband med att landet fick de olympiska spelen. Men Kina väljer att slå dövörat till när det gäller att frige människorättsaktivisten Hu Jia.

Vi hoppas att regeringen tvingas ingripa  för att få honom fri, precis som den gjort för Ching Cheong och Yu Huafeng. Vi kräver att alla fängslade journalister och cyberdissidenter släpps fria innan spelen börjar, skriver Reportrar utan gränser.

Hus hustru Zeng Jinyan och parets tre månader gamla dotter står under ständig bevakning och familjens telefon är avlyssnad. Zeng har emellertid fått tillbaka sin mobil och intervjuades den 21 februari av Radio Free Asia. Hon liksom andra i Hus familj har fått besöka honom i häktet.

En vän till paret, advokaten Teng Biao, har sagt det finns tecken på att det internationella stödet för Hu Jia har påverkat de kinesiska myndigheterna. Teng är en av de personer som råkat illa ut för sin kontakt med Hu och hans familj. Han har fått sitt pass konfiskerat. Många andra vänner polisövervakas.

Dagens Nyheter uppmärksammar systematiskt fängslade journalister, cyberdissidenter och människorättsaktivister i Kina. På sidan två presenteras varje dag i en notis namnet på någon av de många som frihetsberövats för att han eller hon gjort sitt jobb eller uttryckt sina åsikter.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.