Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Förfalskad DN-sida sprider anti-EU-propaganda

Publicerad: 30 Maj 2016, 12:39

Ryska och engelskspråkiga sajter refererar till en webbsida som ser ut som Dagens Nyheters, men som är förfalskad och sprider desinformation.


Ämnen i artikeln:

DN

Dagens Nyheter och Carl Bildt har den senaste veckan hamnat mitt i ett informationskrig.

I en förfalskad artikel, som ser ut att ha publicerats på DN:s webbsida, kan man läsa att Carl Bildt vill bilda en organisation som ska motarbeta euroskeptiker samt som i förlängningen vill främja ett associationsavtal mellan EU och Ukraina. Syftet med den falska artikeln är med stor sannolikhet att sprida anti-EU-propaganda, skriver DN.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har identifierat såväl språkfel som andra märkliga bitar i texten som tyder på att den maskinöversatts. Myndigheten misstänker också att artikeln används som vapen i den nu pågående brittiska utträdeskampanjen, enligt DN.

Ett flertal ryska sajter och minst två engelskspråkiga sajter ska ha refererat till den falska artikelsidan mellan 24-28 maj.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.