torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Före detta statlig chef försökte stoppa Kalla faktas granskning

Publicerad: 25 januari 2017, 12:08

I gårdagens Kalla fakta presenterades en kartläggning av misstänkt korruption inom Statens fastighetsverk. I samband med publiceringen har den granskade chefen hotat TV4 med rättsliga åtgärder.

Ämnen i artikeln:

TV4Kalla FaktaViveka Hansson

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I programmet avslöjades hur en tidigare chef på Statens fastighetsverk fifflat med mångmiljonfakturor och på så sätt kunnat leva gott på skattebetalarnas pengar. Den tidigare chefen är polisanmäld, misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Men inför sändningen hotade den tidigare chefen genom sina advokater att ”gå vidare rättsligt” om TV4 skulle avslöja vem som misstänks ha renoverat privata boenden på deras bekostnad.

Viveka Hansson, programredaktör för nyheter och samhälle på TV4, är kritisk till den före detta chefens agerande – som hon menar slår mot pressfriheten.

– Påtryckningarna på medierna kommer från så många håll nu. Det finns även en risk att vi vänjer oss, att vi inte längre noterar när gränserna flyttas på olika sätt, på sikt blir det på bekostnad av pressfriheten.

– Jag tror att det är viktigt att vi nyper oss i armen, och protesterar när det sker.

Hur vanligt skulle du säga att det är att personer som ingår i granskningar försöker stoppa publiceringar?

– Det förekommer, absolut. Men det är ovanligare att politiker, myndighetspersoner eller statsanställda gör det så här ogenerat. Även om den här slottschefen inte längre är anställd, så är det en granskning av hur våra gemensamma skattepengar hanterats som han vill se opublicerad.

Den anlitade advokatfirman, Nordia KB, skriver i ett brev till Kalla fakta att publiceringen saknar allmänintresse och att beslutet att visa namn och bild ”endast syftar till att öka tittarsiffrorna och att starta ett mediedrev”.

Viveka Hansson håller inte med. På TV4:s medieblogg skriver hon:

”Givetvis har detta stort allmänintresse, och givetvis har alla skattebetalare rätt att veta hur de ansvariga cheferna för de här historiska byggnaderna, sköter sina uppdrag. Det är våra gemensamma kulturskatter, och det följer ett stort ansvar för dem som är satta att sköta dem.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev