Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Fördjupande journalistik har aldrig varit viktigare”

Publicerad: 29 december 2017, 11:15

BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk tror att nästa år kommer att präglas av en ökad satsning på granskande, fördjupande och förklarande journalistik.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Vad var årets stora mediehändelse?

– Terrordådet i Stockholm, it-skandalen kring Transportstyrelsen, #metoo samt turerna kring Nord Stream 2. Beslutet att tillåta lagring av ryska gasrör i Karlshamn, och den häftiga debatten kring det, var även en viktig lokal nyhet för oss. Ur ett Blekingeperspektiv tänker jag också på händelsen när en 13-åring knivdödades av en jämnårig i Olofström. Det var något som chockade en hel bygd.

Vad var årets viktigaste publicering?

– Eskilstuna-Kurirens granskning av den svenska trollfabriken, om jag ska välja en enda publicering. Lokalt på BLT: Vår granskning av miljongåvor med förbehåll till Karlshamns kommun, vår serie om Rödeby – tio år efter skottdramat – och våra artiklar kring SD:s hätska utspel mot invandrare i samband med ett minaretbygge i Karlskrona.

Vad var sämst under året?

– De allt mer oblyga och offensiva försöken att i politiska syften försöka smutskasta och ifrågasätta seriös nyhetsförmedling.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– En ökad satsning på granskande, fördjupande och förklarande journalistik. Den har aldrig varit viktigare – och det är den folk är beredda att betala för. Jag tror också att vi får se ett ökat tempo i den digitala transformationen, både hos oss och publiken, och att vi med det också kan räkna med ytterligare strukturförändringar och nya samarbeten. Och så valrörelsen förstås, den lär inte likna någon tidigare och kommer att prägla en stor del av nyhetsarbetet under hela nästa år.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev