Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Förbjudet att ta porträtt av elitfotbollsspelare

Publicerad: 12 April 2007, 05:13

Att ta porträttbilder på fotbollsspelare i de högre divisionerna är inte längre tillåtet. Bilderna får bara tas av Idrottsfoto i Stockholm och de tidningar som vill ha porträttbilder måste köpa dem därifrån.


Varje år tar Upsala Nya Tidning porträttbilder på spelarna i Sirius och Enköping SK. När tidningen skulle boka upp spelarna inför årets säsong i superettan fick den svaret att det var omöjligt enligt ett nytt avtal med Svensk Elitfotboll.
– Jag blev bara hänvisad till en fotofirma i Stockholm som jag aldrig hade hört talas om. Där fick jag höra att jag var tvungen att köpa bilderna av dem, säger UNT:s bildchef Håkan Rodén.

Han ringde klubbarna och sade att han ville ta bilderna ändå, men de sa nej och det slutade med att UNT tvingades köpa bilderna för 4000 kronor per lag.
– Vi måste ju kunna välja själva vem vi vill samarbeta med, vem som ska ta bilderna och hur de ska tas. Nu bestämmer Svensk Elitfotboll vem som ska få uppdraget och det finns ingen annan väg att ta bilderna.

– Det stora problemet är att vi inte får göra vårt jobb och att vi tvingas samarbeta med aktörer som vi inte har en aning om vad det är för människor, säger UNT:s sportchef Peter Johansson.

Både Peter Johansson och Håkan Rodén oroar sig för vad som kan bli nästa steg.
– Vilka bilder får vi inte ta nästa gång, vad blir nästa sak som ska tillrättaläggas, säger Peter Johansson.
– Om du ska fota en spelare efter matchen kanske det måste ske mot en särskild reklamtavla. De kanske bestämmer sig för att ha egna fotografer på matcherna som väljer ut vilka bilder som får publiceras. Det här är en liten inskränkning i yttrandefriheten, det känns som ett litet steg i en farlig riktning, säger Håkan Rodén.

Einar Brekkan är marknadschef hos Sirius. Föreningen är ny i Superettan och har gått med på de nya villkoren.
– Ja, vi är med i Svensk Elitfotboll som köper in bilderna från Idrottsfoto. Sedan säljer Svensk Elitfotboll bilderna och vi får till slut en del av pengarna.

Hur går den uppdelningen till?
– Jag tror inte det var så många klubbar som begrep det, det gick ganska fort när de drog det. Vi har ju i princip inget val heller.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.