Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Förändrad förhandsprövning kan trappa upp konflikt”

Publicerad: 2 juli 2018, 10:55

Jörgen Huitfeldt, redaktör på tidskriften Kvartal modererade samtalet mellan public service-vd:arna Sofia Wadensjö Karén (UR), Cilla Benkö (SR), Hanna Stjärne (SVT).

UR:s nytillträdda vd Sofia Wadensjö Karén tror att en förändrad förhandsprövning kan leda till att konflikten mellan kommersiella medier och public service trappas upp. Det sade hon under ett seminarium i Almedalen.


Ämnen i artikeln:

SVTSRAlice Bah KuhnkeUR

På måndagsförmiddagen arrangerade public service-bolagen ett seminarium under rubriken ”Morgondagens SVT, SR och UR – nu ska det avgöras”. Diskussionen tog avstamp i de förslag som public service-kommittén överlämnade till kulturminister Alice Bah Kuhnke före midsommar.

Medverkade gjorde public service-bolagens tre vd:ar Sofia Wadensjö Karén (UR), Cilla Benkö (SR) och Hanna Stjärne (SVT). Samtliga uttryckte, precis som vid tidigare tillfällen, kritik mot att förhandsprövningen föreslås förändras.

Enligt förslaget ska inte bara public service-bolagen utan också andra aktörer kunna anmäla nya tjänster för prövning. Något NENT:s (tidigare MTG) Sverigechef Filippa Wallestam, som också deltog i seminariet, välkomnar:

– Till skillnad från public service-bolagens vd:ar är jag positiv till en skärpning av förhandsgranskningen. Som exempel kan jag säga att vi gärna hade sett en förhandsgranskning av P3 Star.

Men Sofia Wadensjö Karén tror att en risk med den förändrade förhandsgranskningen är att konflikten mellan kommersiella medier och public service trappas upp.

– Svenska medier är ansatta från så många håll nu att jag tror det vore väldigt olyckligt om vi inom journalistiken skulle lägga fokus på konflikten mellan kommersiella medier och public service. Men tyvärr ser jag en sådan risk med det här förslaget.

Cilla Benkö fyller i:

– Sverige mår bäst både av ett starkt public service och starka kommersiella medier. Tillsammans konkurrerar vi med stora, internationella aktörer som har hutlöst med pengar – och det har inte vi. Vår utmaning nu är att freda det svenska medielandskapet till att vara fortsatt svenskt.

Även Sigurd Allern, gästprofessor i journalistik vid JMK och SJF:s ordförande Jonas Nordling deltog i seminariet. Samtalet modererades av Jörgen Huitfeldt, tidigare mångårig medarbetare på Sveriges Radio och i dag redaktör på tidskriften Kvartal.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTSRAlice Bah KuhnkeUR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.