Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

För många inom Sydsvenskankoncernen vill sluta

Publicerad: 20 Oktober 2008, 07:56

Den nya Sydsvenska Dagbladet-koncernen (Sydsvenskan och de tre Skånemediatidningarna) har fått ett delikat personalproblem. Det är fler som vill sluta med avgångsvederlag eller avtalspension än vad tidningsledningen räknat med.


Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

– Det är riktigt att intresset för det vi kallar omställningsprogrammet är så stort att vi kan tvingas neka folk att sluta, säger vd Johan Ståhl.

Bakgrunden är dels ett personalminskningsprogram, byggt på frivilliga avgångar, som Sydsvenskan inledde redan i fjol, dels en översyn av personalstyrkan även efter att Sydsvenskan fusionerat Skånemedia och bildat en koncern.

– Personaleffekten av själva fusionen är inte så stor. Men vi har gått ut med ett liknande erbjudande till Skånemedias anställda som vi gjorde till Sydsvenskans och sammantaget har genomslaget varit stort.

80-85 tjänster ska bort inom koncernen – på sikt kanske uppemot hundra.

– Men som det ser ut i dag har vi betydligt fler som visat intresse av att  sluta än vi från början räknade med. Hur många fler vet jag inte i dagsläget men det är många.

Hur löser ni det då?

– Ja, vi får titta på hur vi ytterligare kan effektivisera. Hur vi t ex med ny teknik kan jobba med färre människor Men samtidigt har vi ju ett veto i detta, d v s vi kan säga till folk som vill sluta att det kan ni inte för det fungerar inte då. Fast detta veto har vi inte använt ännu. Men det är klart att någonstans går gränsen.

Det handlar alltså dels om avtalspension (förtida pension) och om avgångsvederlag.

– De som har jobbat hos oss i 19 år har rätt till två årslöner i avgångsvederlag – och det är många som varit här så länge och många som är intresserade av detta, säger Ståhl.

I samband med att denna frivilliga personalminskning genomförs ska Sydsvenskankoncernen också nyanställa 30-35 personer.

Omställningsprogrammet beräknas kosta Sydsvenskan 65-70 miljoner kronor.
{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=1}
Lars Ohlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.