Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Folkligt nazistmotstånd födde granskning

Publicerad: 29 Maj 2008, 07:59

Det folkliga motståndet mot nazisterna i Nyköping fick Södermanlands Nyheter att initiera en kartläggning som publiceras idag i Södermanlands Nyheter, Eskilstuna-Kuriren, Norrköpings Tidningar, Östgöta Correspondenten och Katrineholms-Kuriren.


En lördag fick invånarna i Nyköping nog. När nazisterna genomförde sin lördagsdemonstration möttes de av hundratals nyckelskramlande Nyköpingsbor. Det hela kulminerade i mars när nyckelskramlarna drev nazisterna på flykten.

– Sedan dess har det inte varit någon större manifestation i Nyköping, säger Roger Sundberg, kriminalreporter och projektansvarig för kartläggningen på Södermanlands Nyheter.

För redaktionen på Södermanlands Nyheter var nyckelupproret ett tecken på en stor upprördhet hos invånarna i Nyköping.

– Vi tyckte det var angeläget att berätta för våra läsare vilka de här personerna är, säger projektledaren Roger Sundberg.

Södermanlands Nyheter tog kontakt med fyra andra tidningar i Södermanland och Östergötland och en gemensam projektgrupp bildades med folk från varje tidning. Tidningarna samarbetade med att kartlägga nazisterna och sedan skrev varje redaktion artiklar utifrån det. Artiklarna samlades i en gemensam pott som alla har fått välja ur inför dagens publicering.

– Alla artiklar har byline men det känns ändå tryggare att det inte blir så mycket fokus på en tidning och en reporter, säger Roger Sundberg.

Kartläggningen visar att ett gäng kringresande nazister, som kommer framför allt från Stockholmstrakten, är ledande i manifestationerna.

– Det är samma personer som samma dag kan vara i Eskilstuna, Nyköping och Linköping, säger Roger Sundberg.

Nazisterna har publicerats med namn och bild. Kriterierna har varit att de ska vara i ledande positioner, och till sin hjälp har tidningarna haft personer med insyn i rörelserna, bland annat den antirasistiska tidningen Expo.

– Vi har tittat på de lokala nazisterna också, som har blivit ännu mer aktiva sedan de stora manifestationerna slutade i Nyköping. Där har vi haft kriterierna att de ska vara drivande och att de ska vara över 18 år.

En annan slutsats av kartläggningen är att nazisterna blivit mer aktiva och betydligt mer våldsamma. En viktig förklaring till det är splittringen i tre organisationer och deras inbördes kamp.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.