Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Folkhögskola lägger ner journalistutbildning

Publicerad: 30 Oktober 2012, 10:36

Ädelfors Folkhögskola i Vetlanda lägger ner sin journalistutbildning. Anledningen är skolans dåliga ekonomi i kombination med ett lägre söktryck.


– Styrelsen diskuterar nedläggningen nu i samband med budgetarbetet. Beslut tas den 9 november, säger skolans rektor Laila Bradling.

Ädelfors Folkhögskola har en 2-årig journalistutbildning. De senaste åren har utbildningen haft allt färre sökanden, från att ha varit flera hundra tidigare. De studenter som går utbildningen i dag fullgör den men det görs inga nya intag under sommaren 2013.

Efter två års studier på Ädelfors Folkhögskola är studenterna multijournalister med kunskaper inom såväl radio och tv som tidningar.

-Vi har haft samma utrustning som används på arbetsplatserna och det innebär stora framtida investeringar för oss, till exempel behöver vi bygga en ny radiostudio. Eftersom vi sätter kvaliteten främst får detta till följd att vi i stället väljer att lägga ner utbildningen, säger Laila Bradling som varit väldigt nöjd med skolans journalistutbildning.

Tidigare studentkullar har fått jobb inom mediebranschen, främst på landsbygden, men detta är något som inte riktigt nått ut i marknadsföringen av folkhögskolan, tror Laila Bradling.

Enligt Medievärldens rundringning till de svenska lärosätena för journalister är intresset svagt att anpassa sig till branschens nya förutsättningar och kärvare arbetsmarknad.

– Jag har svårt att sia om detta när det gäller andra utbildningar. För oss är det viktigt att studenterna ska ha möjligheter att hitta jobb efter utbildningen, säger Laila Bradling, som inte bara kommer att dra åt svångremmen på skolan utan också väljer att satsa på att utveckla utbildningen inom speldesign.

– Vi kommer att lägga ihop speldesignutbildningen med vår omgjorda konstutbildning som blir inriktad mot spelgrafik, säger hon.

Ädelfors Folkhögskola visade ett halvårsresultat på -2,7 Mkr. Åtgärder har redan inneburit att skolan lyckats spara 1,5 Mkr, men för att komma i balans krävs att ytterligare 3,5 Mkr sparas in. Medarbetarna på skolan är informerade om situationen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.