Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Följdfrågor och fördjupad kontext om forskning hade varit önskvärt

Det finns skäl att reflektera över hur tydliga vi var i redovisningen av utgångspunkterna i intervjun med Soki Choi i Fråga Doktorn. Vi kommer därför att belysa tarmbakterier och dess påstådda påverkan på hälsa och tillfrisknande utifrån fler perspektiv under våren. Det skriver Fråga Doktorns ansvariga utgivare, Bengt Strömbro, i en replik till Isobel Hadley-Kamptz.

Publicerad: 27 februari 2019, 11:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bengt Strömbro, ansvarig utgivare på SVT:s Fråga Doktorn.


Ämnen i artikeln:

SVT

Till att börja med välkomnar jag den diskussion som uppstått rörande de forskningsresultat som Soki Choi lyfter fram i ”Kimchi och Kombucha”, och om hur olika medier, inklusive vi själva, speglat innehållet i boken och författaren. Jag har själv lyssnat på Sinnessjukt och tycker att frågorna adresserade till oss efter Christian Dahlströms granskning är högst rimliga i förhållande till vårt uppdrag.

Fråga Doktorn har tidigare och kommer sannolikt även framöver att lyfta forskning inom medicinska områden som ännu är i sin linda när vi uppfattar att det kan vara relevant för vår publik. Teser och rön som i sin helhet eller till delar eventuellt kan komma att få betydelse för framtida rådgivning och behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Precis som Isobel Hadley-Kamptz skriver i sin krönika delar vi bilden med henne om att det sker intressanta saker inom tarmforskningen. Med det sagt så är det av vikt för oss att i alla lägen vara tydliga med våra tittare. Vad är utgångspunkten för det vi redovisar? Handlar ett inslag om antaganden som eventuellt kan komma att få hälsofrämjande betydelser i framtiden? Eller gäller det vederhäftiga resultat av studier som en forskarmajoritet på området och läkarkåren ställer sig bakom? Vem är avsändaren? På vilka grunder?

När det gäller intervjun med Soki Choi i Fråga Doktorn som sändes i augusti 2018 finns det skäl för oss att reflektera över hur tydliga vi var i redovisningen av utgångspunkterna. Jag ser, även om Granskningsnämnden under hösten 2018 prövade inslagets saklighet och opartiskhet och friade det, att vi i större utsträckning kunde ifrågasatt de påståenden och resultat av de vetenskapliga studier som Soki framförde i programmet. Framför allt ser jag att vi missade möjligheten att låta vår egen doktor skapa en fördjupad kontext runt de förmodade slutsatser som författaren ger uttryck för. Vi kommer därför att belysa tarmbakterier och dess påstådda påverkan på hälsa och tillfrisknande utifrån fler perspektiv i Fråga Doktorn under våren för att inom ramen för vårt program och för vår publik bredda bilden över var forskningen på området befinner sig i dag.

Bengt Strömbro, ansvarig utgivare för SVT:s Fråga Doktorn

Fotnot: Avsnittet där Soki Choi medverkade (20/8-2018) finns inte längre tillgängligt på SVT Play eftersom det plockades bort automatiskt sex månader efter publiceringen (20/2-2019).

Linnéa Kihlström

Läs också:

KOLUMN Isobel Hadley-Kamptz: Så blir medierna språkrör för antimedicinsk propaganda (2019-02-26)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News