Medievärldens arkiv
Fojos projektledare om hur hon ska förebygga hat och hot
Publicerad: 18 september 2017, 07:58
Hanna Andersson ska leda arbetet mot hat och hot.
”Det måste till konkreta åtgärder för att skydda det fria ordet”, säger Hanna Andersson som fått i uppdrag att leda Fojos regeringsuppdrag att motverka hat och hot.
Ämnen i artikeln:
Kulturdepartementet– Det känns jätteroligt att få det här förtroendet samtidigt som det känns som en stor utmaning att ta fram något som är till praktiskt nytta för utsatta journalister, säger Hanna Andersson.
Kulturdepartementets uppdrag till Fojo bygger på tre ben. Det första är att medieinstitutet ska ta fram en kunskapsbank om hat och hot. Det andra är att man ska bygga en jourverksamhet. Och det tredje att det ska startas en seminarieserie.
Att det var just den före detta lokalreportern och redaktören Hanna Andersson som fått i uppdrag att leda det här arbetet offentliggjordes i förra veckan. Men redan veckan dessförinnan fick hon möjlighet att träffa kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke för att prata om medieinstitutets uppdrag.
– Det var väldigt roligt att träffa kulturministern. Jag är verkligen imponerad över att det finns sådant driv, engagemang och kunskap i den här frågan. Och vi är överens om att det måste till konkreta åtgärder för att skydda det fria ordet.
Sedan ett par veckor tillbaka är Hanna Andersson ute och gör research för att ta reda på hur arbetet med de här frågorna ser ut på de svenska mediehusen i dag.
– En viktig del är att ta reda på vad som redan görs hos redaktionerna på det här området. Tanken är inte att vi ska springa på samma bollar – utan att Fojo ska kunna tillföra något konkret.
Hanna Andersson understryker också att det är viktigt att stötta de journalister som inte tillhör någon större redaktion. Eller kanske inte någon redaktion alls.
– Deras arbete är givetvis minst lika viktigt. Och där tror jag vi kommer kunna vara ett viktigt stöd.
Själv har inte Hanna Andersson någon erfarenhet av hot i sin yrkesutövning.
– Jag har inte fått ta emot konkreta hot. Men att arbeta som journalist i dag kan vara problematiskt på flera sätt med tanke på den samhällsutveckling vi ser och det allt hårdare debattklimatet.
Funderade du något över hur din egen utsatthet kan påverkas inför att du tackade ja till uppdraget?
– Självklart har jag gjort det. Men fokus här ska inte vara på mig utan på vad som görs för att förebygga och hantera hat och hot mot journalister. Vi ska fortsätta jobba med de här frågorna och jag är inte på något vis ensam i det arbetet.
Konsekvensen om man inte kommer till bukt med problemet med journalisters utsatthet kan bli att den fria debatten inskränks, menar Hanna Andersson.
– En demokrati bygger på att vi utbyter olika åsikter och perspektiv. Och om vi inte tar hand om och värnar den fria, sunda debatten riskerar den att bli väldigt ensidig.
Planen är att Fojo ska kunna presentera något konkret redan omkring månadsskiftet i januari/februari nästa år.
– Vår ambition är att vara igång i god tid före riksdagsvalet, säger Hanna Andersson.